Metro-portal.hr

objavljeno 23.01.2008. 02:09:09

Homoseksualni parovi odani su kao svi drugi

Fotografija vijesti

Istospolni parovi jednako su odani u svojim vezama kao i heteroseksualci, a pravni status njihove zajednice zapravo ne utječe na njihovu sreću, pokazuju nova istraživanja. Dvije provedene studije koje su uspoređivale homoseksualne i heteroseksualne parove kako bi procijenile njihovu sreću u različitim aspektima, nisu pronašle značajne razlike,  piše Reuters.

Nema razlike

- Među parovima je bilo vrlo malo razlika koje smo uspjeli utvrditi, bilo da je riječ o njihovom zadovoljstvu, o tome koliko uspješno komuniciraju ili kako reagiraju fizički na određene situacije - izjavio je Glenn I. Roisman sa Sveučilišta u Illinoisu.
Prvo istraživanje je pokazalo je da je, bez obzira na seksualnu orijentaciju, s većom odanošću  u vezi rasla i sposobnost da se razriješi sukob, čime se osporava mit da istospolne zajednice nemaju istu razinu vjernosti kakva se pripisivala heteroseksualnim ljubavnim zajednicama.

Olako zaključivanjeGlenn I. Roisman, voditelj istraživanja, smatra da se u svjetlu novodobivenih rezultata više ne može olako zaključivati kako su istospolne ljubavne zajednice u samoj osnovi različite od heteroseksualnih ljubavnih parova.Legalnost veze

Drugo se istraživanje fokusiralo na to kako pravni status zajednice utječe na njezinu kvalitetu, a ispitanici su promatrani tijekom tri godine. Pokazalo se da je u istospolnim zajednicama zadovoljstvo vezom veće, te da partneri imaju pozitivnije osjećaje i manje sukoba nego heteroseksualni bračni parovi.
Međutim, homoseksualne veze koje nisu pravno regulirane, imaju najveće izglede da se prekinu.

Piše: MEX
23.01.2008. 02:09:09
http://metro-portal.hr/homoseksualni-parovi-odani-su-kao-svi-drugi/1431/