Metro-portal.hr

objavljeno 02.05.2010. 09:40:33
UMJETNIČKA SOLIDARNOST

Hollywood traži oslobađanje iranskog redatelja Panahija

Najugledniji američki filmaši potpisali su pismo potpore uhićenom iranskom redatelju Džafaru Panahiju i traže njegovo oslobađanje iz iranskog zatvora

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Steven Spielberg, Martin Scorsese, Robert De Niro, Robert Redford, Francis Ford Coppola, Joel i Ethan Cohen, Ang Lee, Michael Moore i Oliver Stone neka su od imena koja su potpisala pismo.

"Solidarni smo s kolegom filmašem, osuđujemo njegovo zatvaranje i odlučno pozivamo iransku vladu da ga odmah oslobodi", navodi se u pismu.

Međunarodno cijenjeni iranski redatelj Džafar Panahi, dobitnik venecijanskog Zlatnog lava i berlinskog Srebrnog medvjeda, uhićen je u svom domu 2. ožujka i prevezen u zatvor. Iranski ministar kulture je izjavio da je razlog za uhićenje snimanje antirežimskog filma.

"Kao i umjetnici svuda u svijetu, iranski filmaši bi trebali biti slavljeni, a ne cenzurirani i zatvarani", poručili su potpisnici pisma potpore.

Panahi je 2000. godine na festivalu u Veneciji osvojio Zlatnog lava za fim 'Krug', a šest godina kasnije u Berlinu je dobio Srebrnog medvjeda za film 'Zaleđe'. (hina/metro-portal)

02.05.2010. 09:40:33
http://metro-portal.hr/hollywood-trazi-oslobadjanje-iranskog-redatelja-panahija/39105/