Metro-portal.hr

objavljeno 06.05.2012. 21:46:00
IZBORI

Hollande novi predsjednik Francuske

Sarkozy se, izgleda, ipak previše zamjerio glasačima koji su prema izlaznim anketama povjerenje poklonili Hollandeu

Francois Hollande je novi francuski predsjednik
Francois Hollande je novi francuski predsjednik (Wikipedia)

Po svemu sudeći, Francuzi će početi novi radni tjedan s novim predsjednikom države. Prema izlaznim anketama četiri agencije, Hollande je dobio oko 52 posto glasova, a Sarkozy je već priznao poraz i čestitao konkurentu.

Tako će nakon jednog mandata iz Elizejske palače izaći jedan od kontroverznijih predsjednika Francuske, koji se i na početku i na kraju mandata posvađao s imigrantima, studentima i dobrim dijelom srednje klase, a od pomoći mu na kraju nije bila ni trofejna žena Carla Bruni.

Sarkozy se prilično dirljivo obratio svojim pristašama, neposredno najavljujući povlačenje iz politike.

Hollande je tek drugi socijalistički predsjednik Francuske nakon uspostave Pete republike 1958. godine, nakon dugovječnog Francoisa Mitteranda koji je odradio dva mandata od 1981. do 1995. godine. Izbore je dobio na platformi novog zapošljavanja u obrazovnom sustavu, smanjenjem propisane granice za odlazak u mirovinu na 60 godina osobama koje imaju 41 godinu staža i otporom rigoroznoj štednji koju zagovara Angela Merkel.

Prema Hollandeu, recept za izlazak iz krize su investicije i otvaranje novih radnih mjesta, tako da je osovina Francuska-Njemačka koja je drmala eurozonom tijekom cijele recesije sada definitivno pukla, što otvara mnoga pitanja, a zacijelo veseli poslovično skeptične Engleze koji obožavaju kad se Europljani svađaju.

06.05.2012. 21:46:00
http://metro-portal.hr/hollande-novi-predsjednik-francuske/70720/