Metro-portal.hr

objavljeno 06.05.2017. 17:15:00
WOW!

Hodanje je univerzalni lijek za sve

Kad razmišljate o tome da započnete živjeti zdravije, za početak se prisjetite da je najzdravija aktivnost ujedno i najjednostavnija - hodanje

Hodajte, zdravo je za vas!
Hodajte, zdravo je za vas! (FreeDigitalPhotos)

Hodanje pozitivno utječe na nas, to vjerojatno znamo svi, no znate li na što sve točno? Ako niste upućeni, evo rezultata najnovijeg istraživanja koje je utvrdilo blagotvorne učinke hodanja na - aktivnosti mozga, zdravlje srca, gubitak težine, gustoću kostiju i razine kolesterola, između ostalog.

Uz to, hodanje poboljšava kreativno razmišljanje povećanjem hipokampusa, dijela mozga zaduženog za verbalnu memoriju i učenje.

Tijekom istraživanja praćeno je preko 3 tisuće osoba koje su dobile pedometar za mjerenje koraka i to tijekom 15 godina, a rezultati su fascinantni - oni koji hodaju 10.000 koraka dnevno upola će smanjiti rizik od prerane smrti, naročito ako su do te brojke stigli s prosječnih tisuću koraka dnvno.

No, ima još - hodanje utječe na raspoloženje i razne funkcije mozga, kao što je primjerice kreativno razmišljanje, preciznije, dolaženje do ideja i načina kako ih provesti, zatim na depresiju i anksioznost, iako nije popuno jasno zašto, a čak je utvrđeno da je, kada je riječ o kardiovaskularnom zdravlju, hodanje bolje od trčanja.

Što nije važno? Kada, kako i gdje hodate - na otvorenom ili u zatvorenom, polako ili brzo... glavno da hodate što više! 

06.05.2017. 17:15:00
http://metro-portal.hr/hodanje-je-univerzalni-lijek-za-sve/104757/