Metro-portal.hr

objavljeno 09.02.2015. 09:06:00
BEZ TABLETA

Hodanje je lijek protiv depresije

Iako se hodanje oduvijek preporučuje za blaže simptome depresije, novo istraživanje pokazalo je da ima daleko snažniji učinak nego što se mislilo

Hodanje ima snažan učinak na simptome depresije
Hodanje ima snažan učinak na simptome depresije (Shutterstock)

Depresija je jedna od opakih bolesti modernog doba koja svakodnevno uzima nove žrtve, a škotski su znanstvenici pokazali da je lijek jeftin, jednostavan i svima dostupan - brzo hodanje. Zapravo, svaka jednostavna fizička aktivnost može ublažiti simptome depresije.

Prijašnja su istraživanja pokazala da intenzivno vježbanje ima velikog utjecaja na borbu protiv depresije, no kvalitetnijom analizom rezultata osam različitih istraživanja utjecaja fizičke aktivnosti na depresiju znanstvenici sa Sveučilišta Sterling pokazali su da i jednostavne aktivnosti puno znače. 

Nažalost, i ovo istraživanje ima svoju lošu stranu, a to je činjenica da i dalje nije potpuno jasno kako jednostavna fizička aktivnost poput hodanja utječe na smanjenje simptoma depresije, no ohrabruje činjenica da je pozitivna veza nepobitno dokazana.

Kako od depresije pati svaka deseta osoba, ovakav način liječenja može biti bolje rješenje od uzimanja lijekova, omiljenog načina liječenja koji ide na ruku farmaceutskim tvrtkama. 

09.02.2015. 09:06:00
http://metro-portal.hr/hodanje-je-lijek-protiv-depresije/70112/