Metro-portal.hr

objavljeno 28.02.2012. 11:25:39
BLAGOTVORNA AROMA

Hoćete biti pametniji? Mirišite ružmarin

Osobe koje su bile izložene intenzivnijoj aromi ružmarina postizale su bolje rezultate na testu kognitivnih funkcija

Fotografija vijesti

Osim što je jedan od temeljnih začina u mediteranskoj kuhinji ružmarin je poznat i medicini zbog svojih antibakterijskih i protugljivičnih svojstava, a novo istraživanje pokazalo je da njegov miris može pojačati moždane funkcije kod ljudi, piše The Huffington Post.

Britanski znanstvenici sa Sveučilišta Northumbria, jedne od vodećih ustanova za proučavanje utjecaja namirnica na ljudski um, otkrili su vezu između koncentracije spoja iz ružmarinovog ulja - 1,8 cineola - u krvi i mentalnih performansi.  

Studija je provedena na 20 volontera koji su bili izloženi različitim intenzitetima arome ružmarinovog ulja, vađenjem krvi je ustanovljena apsorpcija 1,8 cineola, a potom su rješavali kognitivne testove kojima se mjerila brzina, točnost i raspoloženje.

Znanstvenici su uočili da što je veća koncentracija 1,8 cineola u krvi to su volonteri postizali bolje rezultate u testovima brzine i točnosti. S druge strane, raspoloženje se tek neznatno popravilo.

"Ovo je prva studija koja pokazuje da se 1,8 cineol može udisanjem apsorbirati u krvnu plazmu", rekao je za MSNBC voditelj istraživanja dr. Mark Moss, te je nadodao da se u ovome slučaju miris ne ponaša kao aroma nego kao lijek.

Ovo nije prvo istraživanje koje je pokazalo utjecaj ružmarina na mentalne procese. Isto sveučilište uočilo je 2003. godine vezu između ružmarina i poboljšanja pamćenja.          

Znanstvenici su najavili dodatna istraživanja kako bi detaljnije proučili materiju, odnosno utjecaj arome ružmarina na ljudsku pamet. 

28.02.2012. 11:25:39
http://metro-portal.hr/hocete-biti-pametniji-mirisite-ruzmarin/68667/