Metro-portal.hr

objavljeno 23.04.2012. 17:03:15
ZNANOST I FOTOGENIČNOST

Hoćete biti ljepši na fotografiji? Objektivu okrenite lijevi obraz

I muškarci i žene se doimaju atraktivnije kada ih se fotografira s lijeve strane

Fotografija kćerkice koju je objavio Backham na svom Twitteru

Mnogi ljudi zaziru od kamere jer na fotografijama "ispadaju užasno", no novo istraživanje bi moglo vratiti njihovo povjerenje u objektiv jer ispada da fotogeničnost ovisi o kutu iz kojega se snima. 

Naime, studija sveučilišta Wake Forest otkrila je da i muškarci i žene izgledaju atraktivnije kada ih se fotografira s lijeve strane, također lijevi profil, za razliku od desnog, pokazuje veći raspon emocija.

Istraživanje je provedeno na način da su volonteri morali ocijeniti privlačnost različitih osoba na crno-bijelim fotografijama, te na fotografijama koje su prošle digitalnu obradu tako da pokazuju zrcalni odraz, odnosno da desna strana bude lijeva i obratno.

Rezultati su pokazali da se ljudima više dopada lijevi profil, bez obzira da li je fotografija originalno tako snimljena ili je riječ o zrcalnom odrazu. Znanstvenici su osim osobnog dojma volontera promatrali i nesvjesne fizičke reakcije, točnije veličinu zjenica.

Naime, zjenice se šire prilikom ugodnih stimulansa, a sužavaju kada promatramo neugodne slike ili fotografije. Kada su volonteri gledali fotografije lijevog profila kod većine je zabilježeno širenje zjenica.

"Naše istraživanje sugerira da lijevi profil ima tendenciju da pokazuje veći intenzitet emocija, što je promatračima estetski privlačnije", rekli su znanstvenici za Forbes.

Stručnjaci objašnjavaju da uistinu postoji razlika između profila, a ona dolazi od funkcija moždanih polutki - desna strana mozga, u kojoj se ujedno smjestio centar za emocije, upravlja s lijevom stranom tijela.

23.04.2012. 17:03:15
http://metro-portal.hr/hocete-biti-ljepsi-na-fotografiji-objektivu-okrenite-lijevi-obraz/70329/