Metro-portal.hr

objavljeno 29.04.2008. 02:37:59

Hoćemo li jesti meso iz epruvete?

Nudi se milijun dolara za stvaranje umjetnog mesa do 2012.

Tjedan dana prije dvodnevnog UN-ovog sastanka o nestašici hrane, koji upravo traje, udruženje za prava životinja PETA objavilo je da će s milijun dolara nagraditi osobu koja prva do 2012. uspije stvoriti komercijalno isplativo umjetno meso, piše Time.

U teoriji to zvuči kao izvrsna ideja s potencijalom da smanji opterećenje proizvodnje mesa na okoliš, smanji emisiju stakleničkih plinova te unaprijedi zdravlje ljudi. Međutim, u praksi su šanse da netko zaista pokupi nagradu vrlo male.

Ostvariva zamisao

- Nitko još nije proizveo meso in vitro. Nitko još nije bio ni blizu tome - kaže dr. Stig Omholt, ravnatelj norveškog Centra za integracijsku genetiku i član Odbora u Konzorciju za in vitro meso, ali i dodaje da je ta tehnologija moguća.

Imitacija prirodePremda zvuči kao tzv. Frankenstein-hrana, znanstvenici ističu da in vitro inženjering nije isto što i genetički inženjering jer oni koriste prirodne stanice i ne mijenjaju prirodu, nego je pokušavaju imitirati.  

Znanstvenici su prije desetak godina počeli raditi s in vitro proteinima koje su uzgajali iz životinjskih stanica s namjerom da stvore hranu za astronaute na dugim svemirskim putovanjima. Prvi jestivi mišićni protein umjetno je stvoren 2000. godine. Ubrzo su shvatili da se ta tehnologija može šire primijeniti da nahrani i nas na Zemlji.

Znanstvenici uzimaju mišićnu stanicu iz životinje i stavljaju je u hranjivu okolinu gdje se dijeli, umnožava i raste.

Da bi dobila mišićnu teksturu, stanica se mora i fizički rastezati a za nekoliko tjedana dobije se tanak sloj mišićnog tkiva koje se može preraditi u piletinu, govedinu ili svinjetinu, ovisno o porijeklu stanice. Ali, nemojte još očekivati velike sočne in vitro odreske. Tehnologija još nije u stanju stvoriti velike komade mesa.

Skupa proizvodnja

Usko je grlo procesa, naravno, cijena. Stvaranje 250 grama govedine iznosilo bi milijun dolara s današnjom tehnologijom. Smanjivanje troškova je realno, ali tek za pet do deset godina istraživanja.

Ako se i uspije u tom naumu, još ostaje pitanje kako će ljudi prihvatiti  ponudu umjetnog mesa. (METRO) 

29.04.2008. 02:37:59
http://metro-portal.hr/hocemo-li-jesti-meso-iz-epruvete/6519/