Metro-portal.hr

objavljeno 25.11.2010. 21:17:30
HRVATSKA I EU

Hoćemo li do kraja godine zatvoriti sva predviđena poglavlja?

Hrvatska trenutno ima četiri poglavlja spremna za zatvaranje, a hoće li ih i zatvoriti ovisi u Europskoj komisiji i nekim zemljama članicama

Hoćemo li do kraja godine zatvoriti sva predviđena poglavlja?
Hoćemo li do kraja godine zatvoriti sva predviđena poglavlja? (Shutterstock)

Hrvatska u pregovorima s Europskom unijom u ovom trenutku ima četiri poglavlja spremna za zatvaranje, a hoće li sva ili neka od njih biti zatvorena na međuvladinoj konferenciji o pristupanju krajem godine, ovisit će o Europskoj komisiji i zemljama članicama.

Sljedeća međuvladina konferencija o pristupanju održat će se 22. prosinca i za sada je sigurno zatvaranje poglavlja 27 - Okoliš, za koje je Komisija već izradila nacrt zajedničkog pregovaračkog stajališta EU-a i uputila ga Vijeću EU-a, koje daje konačno zeleno svjetlo. Dobre izglede za zatvaranje ima i poglavlje 24 - Pravda, sloboda i sigurnost. Za ta poglavlja Komisija priprema nacrt zajedničkog stajališta EU-a.

Hrvatska je ispunila sva mjerila i predala svu dokumentaciju i za poglavlja 13 - Ribarstvo i 31 - Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, i Komisija radi na nacrtu pregovaračkog stajališta i za ta dva poglavlja. Izvori iz Komisije rekli su u četvrtak Hini da glede poglavlja Ribarstvo još postoje razlike u pregovaračkim stajalištima dviju strana u vezi s hrvatskim traženjem izuzeća i prijelaznih razdoblja te da, dok se to ne riješi, Komisija ne može uputiti Vijeću nacrt zajedničkog pregovaračkog stajališta EU-a.

U Europskoj komisiji tvrde da ne mogu reći hoće li nacrti pregovaračkih stajališta za poglavlja Pravda, sloboda i sigurnost i Vanjska sigurnosna i obrambena politika biti spremni dovoljno rano da bi radna skupina Vijeća EU-a i Odbor stalnih predstavnika (COREPER) mogli dati zeleno svjetlo prije 22. prosinca. "Na nacrtima se radi, u Komisiji se interno obavljaju konzultacije sa svim odjelima i ne mogu prejudicirati ishod tih konzultacija", rekao je izvor dodajući da Komisiji obično treba "nekoliko tjedana za izradu" nacrta pregovaračkog stajališta.

Ostaje vidjeti kako će se u Vijeću EU-a postaviti Slovenija kod poglavlja Ribarstvo i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika. U poglavlju Ribarstvo Slovenija bi, prema neslužbenim najavama, mogla imati zahtjeve vezane uz pitanja ribolova iz Sporazuma o malograničnom prometu i suradnji, dok je poglavlje Vanjska, sigurnosna i obrambena politika proglasila "osiguračem" ili svojevrsnim "taocem" kako bi vidjela kako se provodi sporazum o arbitraži.

Međutim, taj je "osigurač" postao bespredmetan pošto su u četvrtak Hrvatska i Slovenija razmijenile diplomatske note kojima su se međusobno izvijestile o okončanju unutarnjih postupaka potrebnih za stupanje na snagu Sporazuma o arbitraži. (hina/metro-portal)

25.11.2010. 21:17:30
http://metro-portal.hr/hocemo-li-do-kraja-godine-zatvoriti-sva-predvidjena-poglavlja/51777/