Metro-portal.hr

objavljeno 24.05.2010. 23:34:00
ŽDO GUBI STRPLJENJE

Hoće li se bivšem vlasniku Salonita Jozi Ćurkoviću suditi u odsutnosti?

Optuženi se od početka kaznenog postupka 2004. nalazi u bijegu i za njim je raspisana međunarodna tjeralica

Radnici Salonita štrajkom glađu prošle su se godine borili za svoja prava
Radnici Salonita štrajkom glađu prošle su se godine borili za svoja prava (Duje Klarić/CROPIX)
Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Splitu podnijelo je Županijskom sudu u Splitu prijedlog za suđenje u odsutnosti u kaznenom predmetu protiv bivšeg vlasnika "Salonita" Joze Ćurkovića i drugih odgovornih osoba u toj tvrtki.

U priopćenju na internetskoj stranici DORH-a, u kojem su objavljeni samo inicijali optuženog, Županijsko državno odvjetništvo navodi da je podnijelo prijedlog za suđenje u odsutnosti jer se na drugi način postupak ne može provesti budući da se optuženi J. Ć. od započinjanja kaznenog postupka 2004. godine nalazi u bijegu i protiv njega je raspisana međunarodna tjeralica".

ŽDO u Splitu podsjeća kako je ranije izvijestio javnost da je podiglo pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu u kaznenom predmetu protiv optuženog J. Ć. (1956.), koji je zajedno s više drugih odgovornih osoba optužen zbog više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 4. Kaznenog zakona i dr., počinjenih na štetu trgovačkog društva Salonit d.d.

Podsjetimo, zbog teškog stanja u spomenutoj tvrtki radnici koji su od nje živjeli štrajkali su glađu. Devetorica radnika Salonita prošle su godine štrajkali sedam dana, sve dok im nije stiglo jamstvo s potpisom predsjednice hrvatske Vlade Jadranke Kosor da će biti ispunjeni svi njihovi zahtjevi.

Bilo kako bilo, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu žurno je zatražilo od Policijske uprave splitsko-dalmatinske "provođenje izvida radi utvrđenja svih činjenica i ocjene mogućeg počinjenja kaznenog ili drugog kažnjivog djela u svezi udaljenja radnika tvrtke Adriatic- Blizna, koji obavljaju poslove sanacije azbestnog otpada, i zauzimanja pogona tvornice tvornici Salonit u Vranjicu od strane nekadašnjih radnika tvornice predvođenih sindikalnim povjerenikom J. M."

U priopćenju se najavljuje i da je u svezi navodne izjave čelnika Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da je Trgovački sud u Splitu lažirao natječaj za izbor tvrtke koja će obavljati sanaciju azbestnog otpada, objavljene u jednim dnevnim novinama, državno odvjetništvo žurno započelo s izvidima "radi provjere iznesenih tvrdnji zbog utvrđenja ocjene vjerodostojnosti istih, odnosno u protivnom zbog ocjene jesu li ove tvrdnje iznesene u cilju ostvarivanja pritiska na taj sud". (hina/metro-portal)

24.05.2010. 23:34:00
http://metro-portal.hr/hoce-li-se-bivsem-vlasniku-salonita-jozi-curkovicu-suditi-u-odsutnosti/40822/