Metro-portal.hr

objavljeno 06.05.2013. 12:19:00
EU

Hoće li pojeftiniti hrana u trgovačkim lancima nakon 1. srpnja

Ulaskom u EU strani trgovački lanci prestat će plaćati carinu od 10 do 40 posto na uvoznu hranu, no hoće li cijene pasti?

Hoće li uopće biti domaće hrane na policama?
Hoće li uopće biti domaće hrane na policama? (Arhiva)

Hoće li ulazak u EU donijeti nešto dobroga, još uvijek se može samo nagađati, no činjenica jest da nakon tog datuma strani trgovački lanci u našoj zemlji više neće morati plaćati carinske stope od 10 do 40 posto na hranu koju uvoze.

To bi, uz ostavljanje istih marži, moglo značiti znantno pojeftinjenje ponude, no istovremeno bi u vrlo loš položaj stavilo hrvatske proizvođače hrene. 

Kako su se već neki lanci počeli i reklamirati na taj način, snižavajući cijene i dobrovoljno si smanjivati maržu kako bi privukli i navikli kupce na nove cijene, bit će zanimljivo vidjeti kako će na to reagirati Konzum koji dobar dio svojih kampanja temelji na "hrvatskim proizvodima" koje prodaje.

Jest da od svih tih "hrvatskih proizvoda" zapravo samo 20 posto zadovoljava taj kriterij, treba tek vidjeti kako će najavljena sniženja i pritisci koje strani trgovački lanci vrše na hrvatske proizvođače hrane utjecati na domaću proizvodnju.

Jer, ukoliko nas preplavi loša, ali jeftina uvozna roba, Hrvati neće imati izbora nego kupovati jeftinije, a to će dovesti do propasti nekih proizvođača. 

06.05.2013. 12:19:00
http://metro-portal.hr/hoce-li-pojeftiniti-hrana-u-trgovackim-lancima-nakon-1-srpnja/77961/