Metro-portal.hr

objavljeno 04.05.2016. 10:58:11
EHH ...

Hoće li napokon dovesti saborske zastupnike u red?

Prema prijedlogu MOST-a, plaća bi u startu bila između tri i četiri tisuće kuna, a povećavala bi se ovisno o aktivnostima zastupnika te dolascima u Sabor

Reiner brani neradnike u Saboru
Reiner brani neradnike u Saboru (Arhiva)

Iako za to jako dobro plaćeni, saborskih zastupnika u petak je bilo toliko malo, da nije preostalo drugo - nego pustiti kući i one prisutne.

"Naravno da ljudi imaju i drugih obveza, a ne samo tih", branio je zastupnike predsjednik Sabora Željko Reiner.

Danas je na pitanje ipak odgovorio do kraja i donekle korigirao stav.

"Naravno da oni imaju i druge obveze, da imaju obveze sudjelovanja rada na odborima, različitim delegacijama, ali neprisustvovanje glasanju ne opravdava!", poručuje Reiner.
I nije to izolirani slučaj, sabornica je prečesto poluprazna.

Zbog svega u MOST-u najavljuju kažnjavanje saborskih zastupnika koji ne dolaze na sjednice. Prema prijedlogu koji je već gotov, plaća bi u startu iznosila između 3 i 4 tisuće kuna, a povećavala bi se ovisno o aktivnostima zastupnika, dolascima na sjednice i odbore!

"Mi smatramo da kao što svi zaposleni dolaze na radno mjesto, to je obveza i saborskih zastupnika. Ako mjesečno gledate - to je svega tri dana u tjednu kada Sabor zasjeda", kaže saborski zastupnik Robert Podolnjak.

Iako ideja da za plaću treba dolaziti na posao zvuči prilično logično, oporba MOST-u ne vjeruje. Tvrde uvijek predlažu rezanja - kad im rejting pada. Vrlo sličan stav imaju i u HDZu.

I dok su u Saboru svi teški na svom džepu bez obzira na stranačku pripadnost istovremeno se sa studentskom praznom lisnicom, čini se, ne zamara - nitko. Stoga su Direktovu mail adresu zatrpale poruke ljutih studenata.

Pitaju se koji je smisao stipendija pred kraj akademske godine. Da stvar bude gore, velika većina, njih preko 5000, novac i dobiva zbog teškog ekonomskog stanja.

Iz Ministarstva se ispričavaju i objašnjavaju da kasne zbog novog pravilnika i donošenja proračuna, gomile prigovora. Konačnu rang listu obećali su početkom idućeg tjedna. Do tada, saborski zastupnik, dolazio-ne dolazio na posao, zaradit će nekoliko njihovih stipendija!

04.05.2016. 10:58:11
http://metro-portal.hr/hoce-li-napokon-dovesti-saborske-zastupnike-u-red/97937/