Metro-portal.hr

objavljeno 10.02.2012. 16:46:08
E, SAD ...

Hoće li na papu izvršiti atentat?

Kad Vatikan osjeti potrebu nešto demantirati u moru svakodnevnih gluposti, bit će da u cijeloj priči ipak ima nešto istine

Da li je papa meta atentata?
Da li je papa meta atentata? (Arhiva)

Agencijska vijest o vatikanskom reagiranju na vijest o tajnom dokumentu na njemačkom u kojem se navodno govori o atentatu na Papu ne bi trebala biti senzacija da to nije sama po sebi. Papa svakodnevno prima prijetnje, luđaka koji misle da bi na taj način ostvarili svoju misiju ima na tone, a teorija zavjere o vatikanskim urotama i dvorskim borbama ima više nego ptica na grani.

Pa ipak, Sveta Stolica je našla za potrebno proglasiti suludom ideju o postojanju dokumenta koji je kolumbijski kardinal u miru Dario Castrillon Hoyos predao državnom tajništvu i Papinom osobnom tajniku. Štoviše, glasnogovornik Vatikana nije negirao postojanje tog dokumenta, nego ga je jednostavno proglasio sumanutim i nevjerodostojnim.

Cijela priča se vraća u prošlu godinu kad je nadbiskop Palerma Paolo Romeo u Kini navodno razvezao jezik i priznao da je čuo da postoji ozbiljna urota i da će Papa biti ubijen u sljedećih godinu dana.

Zanimljiv je i tajming cijele priče - Romeo je to izgovorio u studenom, dakle 13 mjeseci prije toliko najavljivanog smaka svijeta 21. 12. 2012. U cijelu priču lagano je ukomponirati i svetog Malahija i njegovo proročanstvo o posljednjem Papi za vrijeme čijeg stolovanja dolazi do propasti svijeta ...

Po njemu, predzadnji papa je Slavitelj maslina (Sv. Malahije davao je kodirana imena papama), a kako je grančica masline simbol benediktinskog reda, ime sadašnjeg pape Benedikt XVI lijepo se uklapa. Zadnji papa, prema sv. Malahiju, nema određenu boju kože nego samo kodno ime Petrus Romanus, što se može tumačiti rođenim ili uzetim imenom Petra.

Problem je u tome što za vrijeme stolovanja tog pape nastupa Apokalipsa, tj. taj bi papa trebao sjesti na stolac sv. Petra uzurpacijom i na kraju njegova stolovanja grad na sedam brežuljaka (više nego očito Rim) trebao bi biti uništen, a strašan Sudac trebao bi presuditi njegovim stanovnicima.

Talijanski listovi specijalizirani za vatikanska dvorska ludovanja odmah su iskopali koji se kardinali međusobno bore za visoka mjesta, spuštajući na taj način priču na zemaljsku razinu.

No, nama se čini da su moguća samo dva uzroka ovom opsežnom demantiju - da je Vatikan odlučio iskoristiti silan PR koji smak svijeta ima ove godine i privući što više ovčica natrag u stado, ili da je sveti Malahije bio stvarno jasnovidan ...

Evo i videa koji donosi priču o sv. Malahiju, iliti st. Malachyju:


10.02.2012. 16:46:08
http://metro-portal.hr/hoce-li-na-papu-izvrsiti-atentat/68118/