Metro-portal.hr

objavljeno 18.07.2012. 17:53:00
UUPS

Hoće li magnetski polovi zamijeniti mjesta?

Kao i više puta u zadnjih nekoliko stotina tisuća godina, magnetni bi polovi mogli zamijeniti mjesta zbog neravnomjernog rasta Zemljine jezgre

Zamjena magnetskih polova nije ništa neuobičajeno
Zamjena magnetskih polova nije ništa neuobičajeno (Screenshot YouTube)

Zamjena magnetskih polova dogodila se nekoliko puta u Zemljinoj poznatoj povijesti, a znanstvenici tvrde da se radi o fenomenu koji uzrokuje neujednačen rast Zemljine jezgre, koja se s jedne strane topi, a s druge raste.

Da se takva zamjeni dogodi u skoroj budućnosti, solarni vjetar prekinuo bi komunikacije i razvalio električne mreže. Peter Olson i Renaud Deguen s Johns Hopkins Universityja u Baltimoreu izračunali su da se os magnetnog polja Zemlje nalazi u polutki jezgre koja raste, tako da se sve promjene mogu povezati s rastom ekscentriciteta Zemljine jezgre.

Prema istraživanju, sljedeća zamjena magnetskih polja upravo se približava, jer su brzi pomaci osi polja zabilježeni dovoljno puta u nekoliko posljednjih stotina godina.

Problem je u tome što nas Zemljino geomagnetsko polje štiti od Sunčevih oluja, no, u trenutku zamjene Zemlja bi ostala bez te zaštite na određeno vrijeme, što bi pogubno djelovalo na život na Zemlji.

18.07.2012. 17:53:00
http://metro-portal.hr/hoce-li-magnetski-polovi-zamijeniti-mjesta/72695/