Metro-portal.hr

objavljeno 04.11.2009. 21:55:50
otvorite lisnicu

Hoće li Europa opet ostati bez ruskog plina?

Premijer Rusije Putin nudi rješenje - neka EU pošalje Ukrajini milijardicu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Ukrajinska naftna tvrtka Naftogaz priznala je u srijedu da teško plaća ruski plin nabavljen u listopadu, što budi strah od ponovna plinskog rata između dviju zemalja.

"Teško financijsko stanje u Ukrajini i porast duga domaćih potrošača" otežavaju plaćanje Naftogaza "u cijelosti i pravodobno za plin uvezen u listopadu", objavila je tvrtka u priopćenju, ne navevši druge pojedinosti.

Ruski premijer Vladimir Putin upozorio je u nedjelju Europsku uniju na mogućnost prekida dobave ruskog plina preko Ukrajine ako Kijev na plati svoj račun za plin.

Putin je u ponedjeljak pozvao Europu da "pomogne Ukrajini" da plati račune za plin. "Neka im Europa pošalje milijardicu. Neka otvori svoju lisnicu, ona ima novca", rekao je.

Putin je u petak optužio prozapadnog ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka da u jeku predsjedničke utrke priječi plaćanje ruskog plina.

I najmanja naznaka porasta napetosti između Moskve i Kijeva za Europsku uniju je razlog za zabrinutost budući da četvrtinu potreba EU-a za plinom osigurava Rusija, od čega 80 posto dolazi preko Ukrajine. U početku siječnja Europi je usred zime na dulje vrijeme bila prekinuta dobava ruskog plina zbog sukoba Kijeva i Moskve. (hina/metro-portal)

04.11.2009. 21:55:50
http://metro-portal.hr/hoce-li-europa-opet-ostati-bez-ruskog-plina/25757/