Metro-portal.hr

objavljeno 06.12.2010. 13:24:21
7. PROSINCA

Hoće li Cantona danas srušiti banke?

Danas je dan D za bankarski sustav u Francuskoj, a od uspjeha te akcije ovisi i njeno širenje u svijetu

7. prosinca trebao bi biti dan D za bankarski sustav
7. prosinca trebao bi biti dan D za bankarski sustav (Bankrun 2010)

Eric Cantona ove je jeseni, iznerviran stalnim prosvjedima francuskih građana koji ne daju nikakve rezultate, predložio da se upozorenje državi pošalje na bitno učinkovitiji način - povlačenjem štednje iz banaka.

Naime, Cantona vidi banke kao uzrok većine problema u gospodarstvu zadnjih godina, a njihova pohlepa za zaradom i jest dovela do kolapsa sustava, koji su onda u svim zemljama sanirali porezni obveznici.

Kako banke nisu promijenile ponašanje, nego samo malo pažljivije rade sve što su radile i prije, Cantona je pozvao narod na bankomate proglasivši 7. prosinca danom za rušenje bankarskog sustava.

Njegov je poziv izazvao burne reakcije, a što je dan D bliži, sve je više upozorenja da rušenje bankarskog sustava nije rješenje. Je li to samo dobro plasiran PR preplašenih bankara ili ozbiljna analiza, nije još pretjerano razvidno, no Cantonu na Facebooku podržava preko 36 tisuća građana koji misle povući svoju štednju, a još tridesetak tisuća ozbiljno razmišlja o tome.

Cantoni svakodnevno raste podrška na Facebooku

Belgijska scenaristica Géraldine Feuillien i francuski glumac i redatelj Yann Sarfati napravili su web stranicu znakovita naziva www.bankrun2010.com, na kojoj objašnjavaju osnovne postavke ideje u vidu manifesta.

Ciljevi manifesta, prema Feuillien i Sarfatiju su sljedeći:

Mi, građani 21. stoljeća, nasljednici generacija koje su se toliko žrtvovale da bismo mi mogli živjeti slobodno i dostojanstveno zahtijevamo osnivanje Banke Građana, koja će naš novac sačuvati od spekulativne groznice, biti slobodna od svih financijskih balona koji su stvoreni kako bi se jednog dana raspali i koja neće poslovati na način da naše kredite i imovinu koristi kao sredstvo kupovine druge imovine.

Želimo da banke posuđuju samo ono što imaju. Banke koje pomažu malim i srednjim tvrtkama da otvaraju nova radna mjesta i posuđuju novac bez kamata. Banke koje podržavaju projekte koji koriste građanima, a ne „tržištu". Banke u kojima možemo držati svoj novac bez straha. Banke o kojima nećemo trebati brinuti. Banke čiji će uspjeh značiti propast trgovaca smrću, bolestima i ropstvu. Na zgarištu starog sustava želimo napraviti novi bankovni sustav koji više neće žrtvovati ljudsko dostojanstvo na oltar profita.

Mi građani napokon smo se probudili zbog siromaštva i očaja koji pogađaju najnježnije među nama - umirovljenike, socijalne slučajeve i siromašne radnike, a sada se okomilo na preostale male poduzetnike i srednju klasu. I njih se iskorištava kao krave muzare, pa sada jednostavno tražimo poništenje javnog duga nastalog zbog bolesnog sustava koji više ne želimo. Ne želimo da naši porezi, napori i trud i dalje hrane rupu bez dna zvanu bankarski sustav. Želimo vratiti moć kovanom novcu i osloboditi se okova nametnutih od strane Europske unije, koja je izgrađena bez suglasnosti većine ljudi na referendumu, da ne spominjemo one čije zemlje niti nemaju takvu instituciju demokratskog odlučivanja.

Ako se i vama sviđa ideja, zaputite se do bankomata 7. prosinca i podignite sve što možete, tko zna, možda upali ...

06.12.2010. 13:24:21
http://metro-portal.hr/hoce-li-cantona-srusiti-banke-7-prosinca/52273/