Metro-portal.hr

objavljeno 29.01.2018. 18:01:00
ONI DANI...

Hoće li bolne menstruacije uskoro postati stvar prošlosti?

Terapija će biti će dostupna svim generacijama žena koje pate od bolnih i neugodnih menstruacija.

Ima li nade?
Ima li nade? (Pixabay)

Bolne menstruacije mogu nam onemogućiti da normalno funkcioniramo, no zahvaljujući istraživanjima posvećenima upravo tome problemu, nazire se mogućnost da postanu stvar prošlosti.

U Edinburghu je istraženo je na koji je način ljuštenje endometrija povezano s padom razine kosika tijekom menstruacije.

Luštenje endometrija izaziva krvarenje - menstruaciju- a kako bi se smanjile količine izgubljene krvi, površina maternice mora zacijeliti.

Studija koja je objavljena u časopisu Nature Communications, zabilježila je da prilikom hipoksije (smanjene opskrbe tkiva kisikom) tijelo proizvodi protein HIF-1. Proizvodnja HIF-1 ubrzava cijeljenje tkiva maternice, a kod žena s obilnim menstruacijama zamijećeno je da imaju niže razine tog proteina.

Upravo zato ciljalo se na razvijanje terapije za žene s obilnijim menstruacijama na način da se poveća proizvodnja HIF-1.

Dr. Jackie Maybin, jedna od voditeljica istraživanja, otkriva da terapija na kojoj se radi ne bi trebala biti hormonalna, a bit će dostupna svim generacijama žena koje pate od bolnih i neugodnih menstruacija.

Piše: Andrea Holi
29.01.2018. 18:01:00
http://metro-portal.hr/hoce-li-bolne-menstruacije-uskoro-postati-stvar-proslosti/109986/