Metro-portal.hr

objavljeno 27.04.2010. 14:56:36
KAKO DALJE

HNS: Vladine mjere nisu dovoljne

VIDEO - S okruglog stola 'Hrvatska gospodarska politika - ciljevi i mjere te kako dalje' HNS-ovci poručuju da su Vladine mjere marketinški slogan

(Dragan Matić/Cropix/Infopunkt)

Vladin Program gospodarskog oporavka je dobrodošao, ali mjere u njemu su nedovoljne, poručeno je s današnjeg okruglog stola "Hrvatska gospodarska politika - ciljevi i mjere te kako dalje", koji je u hotelu Westin organizirao HNS.

Test uspjeha Vladinog programa gospodarskog oporavka bit će 1. lipnja za kada je premijerka Jadranka Kosor najavila da u Hrvatskoj više neće biti nelikvidnosti, poručio je predsjednik Središnjeg interesnog odbora za gospodarstvo HNS-a Dragan Kovačević.

Nazivajući Vladine mjere "marketinškim sloganom", Kovačević je ustvrdio kako one ne postavljaju pitanje izvoza niti načina kako privući investicije, te po njegovom mišljenju neće riješiti ništa.

Hrvatska, po njegovim tvrdnjama, danas ima takvu strukturu da izvozi gotovo 70 posto samo sirovine, trupce i slično, dok je prije 20 godina bilo obrnuto.

Moramo prepoznati prostore koje još "nismo potrošili" i na kojima možemo privući stranu akumulaciju, poručio je predsjednik HNS-a Radimir Čačić.

Ovog trenutka, po njegovim riječima, za stranu akumulaciju na tržišnom prostoru ostaju dvije velike poluge - energetika i turizam.

Ekonomski analitičar Žarko Primorac ustvrdio je kako se program gospodarskog oporavka mora doraditi. Nužno je smanjiti javnu potrošnju te ograničiti rast vanjskog duga, koji će do kraja godine dosegnuti 48 milijardi eura.

Ključno pitanje opstanka je i izvoz jer, kako je rekao, njime se vrši pritisak da ono što imamo bude bolje i konkurentnije.

Vladin program bi, po njegovom mišljenju, trebalo podržati jer je, kako je kazao, Hrvatska na "ivici ozbiljne krize". (hina/metro-portal)

27.04.2010. 14:56:36
http://metro-portal.hr/hns-vladine-mjere-nisu-dovoljne/38780/