Metro-portal.hr

objavljeno 03.04.2008. 02:49:56

HNS: Bandić namjerno laže

‘Voda nije onečišćena samo na Vrbanima nego i u Španskom’

HNS ističe kako su sudski vještaci na poziv dokazali da je voda onečišćena
HNS ističe kako su sudski vještaci na poziv dokazali da je voda onečišćena (Nina Đurđević/CROPIX)

Zastupnice HNS-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Alenka Košiša Čičin-Šain i Morana Paliković Gruden ustvrdile su jučer, komentirajući zbivanja oko onečišćenja vode na Vrbanima III, da Grad Zagreb namjerno izbjegava procjenu situacije, izradu plana sanacije, da se manipulira s javnošću i na neki način politički s gradskim zastupnicima.

Paliković Gruden je rekla da su svi nalazi vode od svibnja 2006. do danas morali biti u pisanom materijalu predočeni gradskim zastupnicima, a nakon toga je trebalo napraviti stanje svih vodocrpilišta i o tome također obavijestiti gradske zastupnike.

Istaknula je da je Grad Zagreb trebao odmah o onečišćenju vode obavijestiti građane te pokrenuti postupak ukidanja uporabnih dozvola koje su bile neadekvatno proceduralno dane te objaviti razloge dobivanja uporabnih dozvola na neadekvatnoj kakvoći vode.

Košiša Čičin-Šain:Građani se već dvije godine drže u statusu talaca i ne dobivaju informacije zašto je došlo do onečišćenja vode. Da smo to saznanje imali prije dvije godine, možda bi do danas taj zapadni dio grada već sanirali. 

Grad je trebao i pismeno izvijestiti zastupnike o razlozima onečišćenja te naposljetku predložiti plan sanacije, rekla je Paliković Gruden. ‘Sudski vještaci na poziv suda dokazuju da je voda onečišćena, da je koncentracija mineralnih ulja previsoka, odnosno pet puta viša od dopuštene’, rekla je ustvrdivši da su ti nalazi bili već u listopadu 2007. dostavljeni Gradu Zagrebu.

Grad nema pravo zadržavati informacije, već nakon takvog saznanja mora sam napraviti ispitivanja, angažirati nove sudske vještake, barem tri, da bi se o tome moglo raspravljati i problem riješiti, rekla je. (METRO) 

03.04.2008. 02:49:56
http://metro-portal.hr/hns-bandic-namjerno-laze/5355/