Metro-portal.hr

objavljeno 29.08.2019. 10:01:00
PREDSTAVE

HNK najavio 11 premijera u novoj sezoni

Novu sezonu 2019./2020. otvorit će 20. rujna, kao prva od ukupno pet ovosezonskih dramskih premijera, svjetska praizvedba drame "Antigona" napisanu od strane filozofa Slavoja Žižeka

Ambiciozna najava sezone
Ambiciozna najava sezone (Wikipedia)

Nakon uspješne sezone s rekordnih više od 200 tisuća posjetitelja, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u novoj sezoni 2019./2020. najavljuje bogat program s pet dramskih, četiri operne i dvije baletne premijere.

Kako se ističe u najavi, uspješna sezona 2018./2019. Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu zabilježila je rekordne brojke s više od 200 tisuća posjetitelja te oko 95 posto popunjenosti izvedbi Drame, Opere i Baleta.

Novu sezonu 2019./2020. otvorit će 20. rujna, kao prva od ukupno pet ovosezonskih dramskih premijera, svjetska praizvedba drame "Antigona" koju je slavni filozof Slavoj Žižek napisao po narudžbi HNK u Zagrebu.

Žižekovu dramu, u koprodukciji s kazalištima iz Bologne i Ligea, režira Angela Richter.

Slijede završna premijera autorskog projekta Bobe Jelčića po slavnom komadu A.P. Čehova "Tri sestre", te još jedno klasično djelo ruske književnosti "Idiot" F.M. Dostojevskog u režiji poznatog srpskog redatelja mlađe generacije Igora Vuka Torbice. Dalibor Matanić postavit će predstavu "Zbogom Berlin" u kojoj će povezati dva kultna filma "Cabaret" i "Nebo nad Berlinom", a kraj dramske sezone HNK-a Zagreb sezone označit će scenska adaptacija romana "Kafka na žalu" suvremenog japanskog pisca Harukija Murakamija u režiji Ivice Buljana.

Opernu sezonu otvorit će premijera Puccinijeve opere "Madame Butterfly" u koprodukciji s Fondazione Arena di Verona, a glavna uloga Cio-Cio-San povjerena je sopranistici Valentini Fijačko koja je istaknula da joj je to "najveći pjevački izazov u karijeri".

Remek-djelo Gaetana Donizettija "Lucia di Lammermoor" druga je operna premijera u režiji velikoga talijanskog redatelja Piera Luigi Pizzija, nastala na literarnom predlošku romana Sir Waltera Scotta.

U koprodukciji s pariškom Opéra Comique, Grand Théâtre de Geneve, Opéra de Rouen i Opéra de Montpellier krajem sezone bit će izveden "Fantasio" Jacquesa Offenbacha, a belgijski redatelj svjetske slave Ivo van Hove postavit će u zagrebačkom HNK-u muzičku dramu "Smrt u Veneciji", u koprodukciji s Toneelgroep Amsterdam, londonskim Barbican Theatreom i pariškim Théâtre du Châtelet.

Balet HNK-a Zagreb u novoj će sezoni premijerno izvesti novu scensku postavu "Orašara" u koreografiji Vladimira Malakhova, koji će svoje viđenje najpopularnijeg božićnog baleta svih vremena pokloniti hrvatskoj publici u rekordnih 20 izvođenja.

Kao drugu ovosezonsku baletnu premijeru, središnji nacionalni teatar najavljuje slavno djelo jedne od najčitanijih spisateljica engleske literature Jane Austin "Ponos i predrasude", koje će u koreografiji Lea Mujića biti prvi puta u Hrvatskoj ispričano baletnim pokretima.

- U Europi se gotovo ne može naći nekomercijalni teatar koji ima toliku popunjenost i mi smo iznimno zadovoljni prije svega atraktivnim rezultatima kojima se dakako nadamo i u sezoni koja je pred nama, poručuje intendantica Dubravka Vrgoč.

29.08.2019. 10:01:00
http://metro-portal.hr/hnk-najavio-11-premijera-u-novoj-sezoni/120343/