Metro-portal.hr

objavljeno 03.05.2010. 22:39:02
ORKAN

HNK baletom 'Dama s kamelijama' obilježio obljetnicu raketiranja Zagreba

Među 205 ranjenih u napadima prije 15 godina bilo je i 17 baletnih umjetnika

(Damir Krajač/Cropix)

Baletnom predstavom "Dama s kamelijama" Hrvatsko narodno kazalište obilježilo je 15. godišnjicu napada srpskih agresora na Zagreb kad su projektili pali i na HNK.

U tom napadu raketnim sustavom "Orkan" s kasetnim punjenjem, kojim su se pobunjeni Srbi osvetili za vojni poraz u akciji "Bljesak" u zapadnoj Slavoniji, poginulo je šestero ljudi, a među 205 ranjenih bilo je i 17 baletnih umjetnika.

Uoči početka večerašnje baletne predstave, tog 3. svibnja 1995. prisjetili su se intendantica HNK Ana Lederer i pomoćnik ministra kulture Srećko Šestan.

Intendantica je istaknula kako su to bili teški dani za sav hrvatski narod, a ranjeni umjetnici nikad se nisu do kraja oporavili, ali nisu ni odustali od plesa. Svi oni s tugom i gorčinom prisjećaju se tih dana u Domovinskom ratu sa željom da se više nikada takvo zlo ne ponovi, kazala je Lederer.

Srećko Šestan je rekao kako su i u tim najtežim danima naši umjetnici nastavili svoj rad izražavajući solidarnost sa svima onima koji su stradali u tom brutalnom napadu.

U povodu današnje obljetnice u foajeu kazališta postavljena je i izložba s fotografijama o tim stradanjima.

Balet "Dama s kamelijama" engleski koreograf Derek Deane postavio je prema književnom predlošku Alexandera Dumasa ml., na originalnu glazbu američkog skladatelja Carla Davisa.

Adaptaciju, koreografiju i režiju potpisuje Derek Deane, a orkestrom HNK ravnao je Dian Tchobanov. U glavnim ulogama nastupili baletni prvaci Edina Pličanić, Mirna Sporiš, George Stanciu, Nataša Sedmakov Ilir Kerni, Andrej Izmestjev, Andrej Barbanov, Nicolae Vasc, Nataša Sedmakov i drugi. Kostimogrtafkinje su Dženisa Pecotić i Emina Tataragić.

"Dama s Kamelijama" priča je o mladoj pariškoj kurtizani koja je moćnike svoga doba stavljala na koljena, ali ju je društvo je osuđivalo, osobito kad je u mladom plemiću pronašla iskrenu ljubav, koje se i morala odreći. (hina/metro-portal)

03.05.2010. 22:39:02
http://metro-portal.hr/hnk-baletom-dama-s-kamelijama-obiljezio-15-obljetnicu-raketiranja-zagreba/39217/