Metro-portal.hr

objavljeno 11.12.2011. 16:36:00
MEDIJSKA HAJKA

HND upozorava na medijsku hajku protiv Drage Hedla

"Zabrinuti smo zbog toga jer je Hedl u posljednju 21 godinu primao brojne smrtne prijetnje zbog tekstova koje je objavljivao o ratnim zločinima", poručuju ih HND-a

Fotografija vijesti

Izražavamo ozbiljnu zabrinutost zbog hajke koju pojedini lokalni mediji vode protiv novinara Jutarnjeg lista Drage Hedla, priopćilo je danas Hrvatsko novinarsko društvo, javlja Hina.

"HND je zabrinut zbog toga jer je Hedl u posljednju 21 godinu primao brojne smrtne prijetnje zbog tekstova koje je objavljivao o ratnim zločinima te o načinu vladanja Branimira Glavaša, o čemu je prošle godine objavio, kasnije nagrađenu, knjigu 'Glavaš: kronika jedne destrukcije', navodi se.

Novinarsko društvo podsjeća da je Glavaš osuđen zbog ratnih zločina i da sada, nakon bijega u BiH, izdržava zatvorsku kaznu u Mostaru.

"Sada se Hedlu opet prijeti, pa i putem članova najuže obitelji. Medijska hajka u nekim osječkim medijima u tome ima presudnu ulogu jer je od nje pa do moguće realizacije prijetnji, samo jedan korak", naglašava HND.

Hedl je primio odlikovanje Red Stjepana Radića, kako stoji u obrazloženju, za osobit ljudski i profesionalni doprinos borbi za ljudska prava, promicanje pravde i demokracije te otkrivanje istine.

Dan poslije Komisija HBK Iustitia et pax zatražila je od predsjednika Josipovića da povuče odlikovanje zbog jedne Hedlove reportaže stare 30 godina u kojem je Alojzija Stepinca nazvao "krvnikom među svecima". Pokojni Alojzije Stepinac tada je bio, u sudstvu SFRJ, osuđen zbog ratnog zločina, navodi se u priopćenju.

HND posebno ističe da "svaki medij ima pravo samostalno provoditi vlastitu uređivačku politiku, a svaki novinar govoriti što želi, ali ne služeći se govorom mržnje koji očito rezultira obnovljenim prijetnjama Dragi Hedlu".

Hedl je ove godine dobio nagradu Erhard Busek za izniman doprinos međuetničkoj komunikaciji i pomirbi te za istraživačko novinarstvo na području ratnih zločina počinjenih 90-ih godina u Hrvatsko, podsjeća se u priopćenju HND-a koje je potpisao predsjednik Zdenko Duka.

11.12.2011. 16:36:00
http://metro-portal.hr/hnd-upozorava-na-medijsku-hajku-protiv-drage-hedla/66279/