Metro-portal.hr

objavljeno 22.04.2008. 00:32:29
američki izbori

Hillary posljednji vlak hvata u Pennsylvaniji

Današnji predizbori u Pennsylvaniji mogli bi dati odgovor na to tko će biti kandidat demokrata na predsjedničkim izborima

Jedino s 20 posto glasova više od Obame Clinton ostaje u utrci
Jedino s 20 posto glasova više od Obame Clinton ostaje u utrci (AFP)

Nakon višemjesečne utrke za stranačke nominacije na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Državama, situacija u taboru Demokratske stranke je sljedeća: senator iz Illinoisa Barack Obama ima više od 800.000 glasova prednosti pred svojom suparnicom Hillary Clinton, tako da su za nju današnji predizbori u saveznoj državi Pennsylvaniji ključni.

Prema procjenama analitičara, jedino u slučaju da u Pennsylvaniji osvoji barem 20 posto glasova više od Obame, Hillary može ozbiljnije računati na to da će ostati u utrci za stranačku predsjedničku nominaciju. Njezina pobjeda mora biti veća od bilo koje dosadašnje.

Mamac za biračeKoliko je pobjeda u Pennsylvaniji važna za Hillary Clinton pokazuje i njezin spot za tamošnje birače. U njemu Hillary na srcedrapajući način opisuje svoje ‘sretno djetinjstvo’ provedeno u Scrantonu, a sve to potkrepljuje svojim fotografijama.

Senator Obama zasad osim po broju glasova vodi i po broju kandidata. Prikupio ih je 1645, dok Hillary ima 1504. No, tu priča ne prestaje. Uspjeh u Pennsylvaniji morat će se popratiti i čvrstim pobjedama na idućim redizborima: u Kentuckyju, Zapadnoj Virginiji i Portoriku. I tamo će Hillary trebati 20-postotnu prednost pred Obamom ako želi ostvariti svoje predsjedničke ambicije.

Osim velike glasačke prednosti, Hillary Clinton trebat će i veliki odaziv birača u Pennsylvaniji. Poželjno bi bilo da se na te predizbore odazove barem njih dva milijuna. To je polovica registriranih birača demokrata u toj državi. Međutim, neutješno djeluje činjenica da je na preizborima 2004. godine glasovalo tek 800.000 simpatizera demokrata.

- Da bi se vratila u utrku, potrebno joj je da s Obamina autobusa otpadnu kotači i da mu eksplodira motor - slikovito je Hillarynu situaciju opisao savjetnik Demokratske stranke Peter Fenn, koji nije uključen ni u jednu kampanju.   (MB)

22.04.2008. 00:32:29
http://metro-portal.hr/hillary-posljednji-vlak-hvata-u-pennsylvaniji/6199/