Metro-portal.hr

objavljeno 23.05.2010. 12:32:48
LOBIRANJE

Hillary Clinton u Pekingu protiv Sjeverne Koreje i Irana

SAD se nada kineskoj osudi Sj. Koreje koja je torpedirala južnokorejski brod, kao i potpori novim sankcijama Iranu

Hillary Clinton Kina
Hillary Clinton Kina (Getty Images)

Američka državna tajnica Hillary Clinton doputovala je u nedjelju u Peking gdje bi u ponedjeljak i utorak trebala sudjelovati s tajnikom za financije Timothyjem Geithnerom u drugom "strateškom i ekonomskom dijalogu" Kine i SAD-a.

Trećeg dana boravka Kini, koji je započela posjetom Šangaju, Clinton bi trebala najvažnije diplomatske teme razmotriti na večeri s kineskim državnim tajnikom Daiom Bingguom.

SAD se nada da će uvjeriti Kinu da se pridruži osudi Sj. Koreje nakon što je međunarodna istraga pokazala da je sjevernokorejski torpedo izazvao brodolom južnokorejskog ratnog broda Cheonan u ožujku, pri čemu je poginulo 46 mornara.

Južna Koreja je objavila da će ovaj slučaj iznijeti pred Vijeće sigurnosti UN-a. Predsjednik Lee Myung-bak u ponedjeljak će održati govor o tom incidentu, kazao je glasnogovornik Lee Dong-kwan.

Washington je pozvao na "međunarodni odgovor" nakon tog incidenta, ali nije specificirao kako bi točno taj odgovor mogao izgledati. Međunarodni odgovor mogao bi podrazumijevati i nove sankcije Vijeća sigurnosti UN-a režimu u Pjongjangu, ali se tome Kina zasad protivi, a mogao bi biti i izjava osude Ujedinjenih naroda.

Drugo pitanje za koje Clinton želi dobiti potporu službenog Pekinga su nove sankcije Iranu, kojeg zapadne sile sumnjiče da potajno pokušava razviti nuklearno oružje.

Prije nego je otputovala iz Šangaja, gdje je posjetila američki i kineski paviljon Svjetske izložbe, Clinton je naglasila ključan karakter odnosa između dvaju divova. "Praktički svi izazovi koji stoje pred svijetom", kazala je ona, "zahtijevaju da SAD i Kina rade zajedno".

"Dijalog" bi trebao obuhvatiti većinu područja suradnje, od ekonomije do diplomacije preko obrane, energetike i klime. Američko izaslanstvo broji gotovo 200 osoba. (hina/metro-portal)

23.05.2010. 12:32:48
http://metro-portal.hr/hillary-clinton-u-pekingu-protiv-sjeverne-koreje-i-irana/40686/