Metro-portal.hr

objavljeno 18.10.2011. 21:21:23
PRVI POSJET NAKON PADA GADAFIJA

Hillary Clinton stigla u Libiju i sa sobom donijela milijune dolara

Američka državna tajnica pohvalila je hrabrost i odlučnost Libijaca koji su ustali protiv ''diktatorove agresije''.

Fotografija vijesti

Američka državna tajnica Hillary Clinton, prva visoka dužnosnica koja je od pada Moamera Gadafija stigla u Tripoli, sastala se u utorak s mnogim predstavnicima nove libijske vlasti kojima je donijela milijune dolara američke pomoći, piše Hina.

Clinton je u Tripoli stigla nešto poslije podneva, a sastala se s predstavnicima Nacionaloga prijelaznog vijeća i rekla im: "Ponosna sam što stojim ovdje na libijskome tlu. Ovo je libijski trenutak. Ovo je libijska pobjeda, i budućnost pripada vama", prenosi online list The Washington Post.

Govorila je o potpori Libiji na području sigurnosti, te o skrbi za ranjenike i za mlade.

"Radit ćemo zajedno s libijskim ženama kako bi one stekle vještine i priliku da sudjeluju u političkome životu zemlje", rekla je Clinton na zajedničkoj konferenciji za novinare s Mahmudom Džibrilom, 'de facto' premijerom i ministrom vanjskih poslova u NTC-u.

Clinton je pohvalila "hrabrost i odlučnost" Libijaca koji su ustali protiv "diktatorove agresije".

"Znamo da demokraciji treba vremena, ne ide ni lako ni brzo, ali ispunjeni smo divljenjem prema onome što ste već postigli", rekla je. "Uvjereni smo u vašu sposobnost da idete dalje naprijed", dodala je.

Džibril je rekao da je s američkom državnom tajnicom razgovarao o osnivanju visokoga zajedničkog odbora koji bi se bavio američko-libijskim odnosima.

"SAD je ponudio svu moguću potporu libijskome narodu da počne iznova pisati svoju povijest", rekao je Džibril.

18.10.2011. 21:21:23
http://metro-portal.hr/hillary-clinton-stigla-u-libiju-i-sa-sobom-donijela-milijune-dolara/64493/