Metro-portal.hr

objavljeno 17.01.2010. 09:14:40
POTPORA SAD-A

Hillary Clinton donijela osnovne potrepštine na Haiti

Uspostavljeno je 14 ditribucijskih centara za vodu i hranu bez kojih je ostalo 2 milijuna ljudi

(Getty Images)
Američka državna tajnica Hillary Clinton u subotu je posjetila potresom devastirani Haiti gdje se sastala s predsjednikom Rene Prevalom i podržala napore koji SAD i druge zemlje čine kako bi pomogli haićanskom narodu.

Clinton je preko Portorika stigla u Port-au-Prince s trasportnim zrakoplovom C-130 Hercules Obalne straže, koji je dopremio 100 paketa flaširane vode, 100 paketa gotovih jela, sapun, toaletni papir i druge potrepštine, izvijestio je CNN. Nakon četvorosatnog boravka tijekom kojeg, kako je najavila, neće napuštati zračnu luku, na povratku će s istim zrakoplovom bit će evakuirano 50 Amerikanaca koji su se u trenutku potresa zatekli na Haitiju.

Američka državna tajnica se ispred šatora podignutom u zračnoj luci u Port-au-Princeu srdačno pozdravila s predsjednikom Haitija Rene Prevalom, čija se rezidencija srušila u potresu u utorak, te s američkim dužnosnicima koji upravljaju operacijama spašavanja preživjelih ispod ruševina i pružanja humanitarne pomoći stanovništvu.

Njezin je posjet prvenstveno namijenjen pokazivanju američke potpore Haitiju, a Hillary Clinton je naglasila kako će ga iskoristiti da bi "identificirali one potrebe koje samo SAD može ispuniti". Humanitarni napori dobijaju na zamahu, kazala je Clinton, ističući uspostavu 14 distribucijskih centara za dostavu hrane i vode za dva milijuna ljudi koji po američkim procjenama hitno trebaju pomoć.

Američka vojska počela je koristiti kontejnersku luku u Cap Haitian, na sjeveru Haitija, što će uvelike povećati opseg pomoći koju zemlja može primiti, kazala je državna tajnica.

Potres je onesposobio luku u glavnom gradu, a uska grla u prijemu zrakoplova u zračnoj luci Port-au-Princea ograničili su količine robe koja se doprema u zemlju.

Clinton je upozorila da je stanje još uvijek teško, uz vladu koja ne funkcionira, a sve su brojnija izvješća o sigurnosnim problemima. Državna tajnica SAD-a kazala je novinarima tijekom leta kako se nada da će vlada Haitija donijeti uredbu o izvanrednom stanju, koja bi joj dala ovlasti da uvede policijski sat i druge mjere. "Uredba bi vladi dala ogromne ovlasti, koje bi u praksi oni delegirali na nas", kazala je Clinton.

Ona je izrazila zabrinutost zbog izvješća CNN-a da je skupina liječnika iz Miamija u improviziranoj bolnici bila prisiljena pobjeći, ostavljajući svoje pacijente, nakon što su čuli pucnje u blizini. Policijska snage Haitija su desetkovane i jedva primjetne na ulicama, pa 7.000 pripadnika mirovnih snaga UN-a predstavlja jedinu sigurnosnu prisutnost.

"Radimo na tome da ih podupremo, ne i da ih zamijenimo," rekla je Clinton. "Oni su ovdje godinama, imaju zapovjedništvo i uspostavljeni nadzor. Razmišljamo o tome kako im pomoći", rekla je za misiju UN-a. U njenoj je pratnji tijekom posjeta Rajiv Shah, ravnatelj Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koja koordinira američke humanitarne napore. (hina/metro-portal)

17.01.2010. 09:14:40
http://metro-portal.hr/hillary-clinton-donijela-osnovne-potrepstine-na-haiti/30833/