Metro-portal.hr

objavljeno 04.05.2012. 09:43:34
RATNI PSIHOPROFIL

Hiler je patio od "mesijanskog kompleksa"

"On misli da je bog čijom će se žrtvom pobijediti zlo. On predvodi izabrani narod u borbi protiv onoga što naziva židovskim otrovom", rekao je britanski akademik

Fotografija vijesti

Adolf Hitler razvio je "mesijanski kompleks" tijekom Drugog svjetskog rata, navodi se u nedavno otkrivenom psihoprofilu njemačkog nacističkog vođe koji je naručila britanska obavještajna služba, javljaju BBC i drugi britanski mediji u petak, prenosi Hina.

Profil je 1942. za tajnu službu sastavio akademik s Cambridgea Joseph MacCurdy i u njemu se navodi da je Hitler sve više razvijao fobiju prema Židovima kako je Njemačka gubila na ratištu.

"Hitler je uhvaćen u mrežu vjerskih obmana. Židove smatra inkarnacijom Zla, a sebe inkarnacijom Dobra", napisao je MacCurdy.

"On misli da je bog čijom će se žrtvom pobijediti zlo. On predvodi izabrani narod u borbi protiv onoga što naziva židovskim otrovom. Takav sustav ideja racionalizira njegovo inače neshvatljivo ponašanje", napisao je MacCurdy, naglasivši da Hitler razvija "mesijanski kompleks", pati od paranoje i ima morbidne tendencije.

Samo nekoliko tjedana pošto je MacCurdy sastavio izvještaj, nacističke vođe sastavile su plan konačnog rješenja, odnosno intenzifikaciju istrebljenja Židova.

Stručnjaci kažu da ovaj dokument, koji je pronašao povjesničar Scott Anthony, pokazuje da su britanske tajne službe osjetile da će se Hitler suočen s ratnim porazom okrenuti drastičnim mjerama.

04.05.2012. 09:43:34
http://metro-portal.hr/hiler-je-patio-od-mesijanskog-kompleksa/70654/