Metro-portal.hr

objavljeno 08.10.2013. 15:15:00
BRAVO

Higgs i Englert dobitnici Nobelove nagrade za fiziku

Peter Higgs iz Britanije i Francois Englert iz Belgije dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku zbog otkrića hipotetske elementarne čestice tzv. Higgsova bozona

Higgsov bozon donio je Nobela
Higgsov bozon donio je Nobela (Arhiva)

Prema objavi Švedske kraljevske akademije znanosti nagradu su dobili zbog 'teorijskog otkrića mehanizma koji pridonosi našem razumijevanju porijekla mase subatomskih čestica'.

Prezime profesora sa sveučilišta u Edinburghu Petera Higgsa (84) opće je poznato i povezano s jednim od najvažnijih otkrića na polju fizike u posljednjih stotinu godina - čestice koja je ključ razumijevanja postojanja mase, raznolikosti i života u svemiru - Higgsova bozona, poznatog i kao 'božja čestica'.

Objava nagrade kasnila je sat vremena što je neuobičajeno, prenose svjetski mediji. Akademija je tek twitter porukom objavila kako zasjedanje odbora, u vrijeme kad je nagrada trebala biti već objavljena, 'još traje'. Akademija odluku donosi glasanjem na dan objave dobitnika nagrade.

Eksperimentalna potvrda postojanja Higgsova bozona, koji je u javnosti poznat i kao 'Božja čestica', bila je jedan od glavnih ciljeva rada novog CERN-ova supersudarača atomskih čestica Large Hadron collidera (LHC) vrijednog 10 milijarda dolara. Premda su znanstvenici prije puno godina osmislili teoretski model postojanja tog bozona, bio je potreban golemi projekt izgradnje LHC-a, u kojemu je sudjelovalo više od stotinu zemalja te dvogodišnji rad tog ubrzivača čestica kako bi se došlo do preliminarnih rezultata.

Dvojica znanstvenika bili su favoriti i podijelit će nagradu vrijednu osam milijuna švedskih kruna.

'Nagrađena teorija središnji je dio fizike Standardnog modela čestica koji objašnjava kako je svijet sazdan', objavila je akademija u priopćenju.

'Prema Standardnom modelu sve od cvijeća i ljudi do zvijezda i planeta sastoji se od tek nekoliko građevnih elemenata - čestica materije'.

Higgsov bozon posljednji je dio Standardnog modela koji objašnjava fundamentalni ustroj svemira. Naziv 'božja čestica' dobio je u javnosti zbog svoje uloge u pretvaranju Velikog praska u uređeni svemir.

Daleke 1964. godine ukupno je šest znanstvenika gotovo istodobno objavilo radove u kojima su se bavili postojanjem elementarnih čestica.

Englert (80) s Université Libre de Bruxelles i njegov kolega Robert Brout, koji je preminuo 2011., prvi su objavili rad o elementarnim česticama no Higgs je nekoliko tjedana kasnije u svom radu bio prvi koji je eksplicitno predvidio postojanje nove čestice.

08.10.2013. 15:15:00
http://metro-portal.hr/higgs-i-englert-dobitnici-nobelove-nagrade-za-fiziku/80920/