Metro-portal.hr

objavljeno 04.07.2012. 12:30:56
CERN

Higgs: Gotovo smo sigurni da smo pronašli Božju česticu

Nakon što je noćas objavljen video o pronalasku famoznog Higgsovog bozona, brzo je povučen, no na pressici je potvrđen pronalazak nove čestice

Higgsov bozon mogao bi biti prijelomno otkriće novije povijesti
Higgsov bozon mogao bi biti prijelomno otkriće novije povijesti (Screenshot)

Protivnika CERN-ovog LHC-a bilo je dovoljno za jednu poveću brigadu, ako bismo samo brojali one s doktoratima i relevantnim radovima u znanstvenom svijetu. Katastrofičari su išli toliko daleko da su predviđali i smak svijeta paljenjem čudovišnog sustava tunela velikog hadronskog sudarača ...

No, kako sada stvari stoje, milijarde ulupane u taj projekt dale su očekivani rezultat. Na jutrošnjoj konferenciji za tisak znanstvenici su objavili da su uočili česticu koja po svojim karakteristikama odgovara Higgsovom bozonu, spekulativnoj ideji teoretičara fizike Petera Higgsa koji je nazočio konferenciji na kojoj nije mogao suspregnuti suze.

Znanstvenici CMS-a uočili su novu česticu, odnosno novi bozon s preciznošću 4,9 standardnih devijacija - odnosno 4,9 sigmi. Iako je to preliminarni rezultat, to je dosad najjači dokaz postojanja Higgsovog bozona.

I ATLAS eksperiment je potvrdio novu subatomsku česticu sa sigurnošću 5 sigmi! Oba znanstvena tima koji love 'Božju česticu' potvrdili su postojanje novog bozona, koja upućuje upravo na Higgsov bozon!

Objavu ovakvih rezultata dva tima vrhunskih znanstvenika Higgs je dočekao u suzama, izjavivši da je to najnevjerojatnija stvar koja se dogodila u njegovom životu.

Hoće li ova nova čestica uspjeti pojasniti crnu materiju i tamnu energiju, koja zapravo čini 96% svemira, ostaje na znanstvenicima. 

 

04.07.2012. 12:30:56
http://metro-portal.hr/higgs-gotovo-smo-sigurni-da-smo-pronasli-bozju-cesticu/72398/