Metro-portal.hr

objavljeno 14.05.2010. 19:14:03
PREVENCIJA

HHO: Represija nije rješenje za navijačko nasilje

U Helsinškom odboru kažu da su protiv radikalnih mjera koje najavljuje vlada, te da je najveći problem što se nije provodio ni sadašnji zakon

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)

Hrvatski Helsinški odbor za ljudska prava (HHO) upozorio je danas da represija nije jedini način suzbijanja različitih oblika necivilizirana ponašanja na športskim terenima te podsjetio da je prije godinu dana izradio projekt prevencije agresivna ponašanja navijača za koji nije bilo razumijevanja nadležnih tijela.

U HHO-u smatraju da atmosfera uzrokovana nedavnim neredima na maksimirskom stadionu nije pogodna za izmjene Zakona o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima i donošenje radikalnih mjera koje najavljuje vlada kako bi stala na put divljaštvu.

Smatraju kako je najveća greška što nadležne državne i športske ustanove i klubovi nisu provodili ni sadašnji zakon. Traže da predstavnici nevladinih udruga i navijača i ubuduće sudjeluju u mogućim izmjenama zakona.

Osvrnuvši se na maksimirske nerede, u HHO-u kažu kako je neprijeporno da je policija bila isprovocirana divljačkim ponašanjem dijela navijača, ali da je i sama postupila neprihvatljivo bacajući stolice na navijače, maltretirajući slučajne prolaznike i povremeno pretjerano koristeći se silom.

Korijene najnovijeg izgreda, smatraju u HHO-u, treba tražiti i u specifičnim odnosima nogometnih klubova Dinama i Hajduka koji danas "nose pečat političkog i društvenog rascijepa hrvatskog Sjevera i Juga". Tome pridonosi i urbani rasizam kojeg potiču mediji, dijeleći Hrvatsku i njezine građane na "dalmatince, hercegovce, dinarce i sjevernjake", na razvijene i nerazvijene, gospodu i "vlaje", primitivce i uljuđene.

U HHO-u se pitaju što očekivati od navijača Dinama na čijem se čelu nalazi agresivni Zdravko Mamić, "osoba poznata po širenju primitivizma i mržnje, po prijetnjama i fizičkom obračunavanju s neistomišljenicima".

"Hrvatski navijači 20 su godina odgajani tako da je Zvonimir Boban, zbog događanja na utakmici Dinamo-Crvena Zvezda 1990. u Zagrebu i njegovo ponašanje, uzdignut na razinu uzora i kulta. No u demokratskoj i slobodnoj državi takvi primjeri ne smiju biti uzor", ističe se u priopćenju HHO-a.

"Zastrašujuće je da pojedinci i skupine odgajani na primjeru 'Boban' ne shvaćaju da smo u međuvremenu ostvarili vlastitu demokratsku državu u kojoj policija treba štititi građane i institucije od nasilja", navode u HHO-u i pitaju se što se može očekivati od novih naraštaja koji se medijima, kućnim i širim društvenim odgojem svakodnevno odgajaju u atmosferi nasilja.

U HHO-u zaključuju da se samo promjenama zakona ne može promijeniti društveno ozračje, pa ni u športu te da sama represija bez snažne prevencije i suradnje različitih dijelova vlasti i civilnog društva neće dati bitnijih pozitivnih pomaka. (hina/metro-portal)

14.05.2010. 19:14:03
http://metro-portal.hr/hho-represija-nije-rjesenje-za-navijacko-nasilje/40051/