Metro-portal.hr

objavljeno 09.01.2010. 15:05:13
DER SPIEGEL TVRDI:

Hezbolah se financira i krijumčarenjem droge

Sumnja se pojavila kada je prije dvije godine u Frankfurtu nekolicina Libanonaca uhićena s milijunima eura na kojima su bili tragovi kokaina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Šijitska ekstremistička organizacija Hezbollah svoje vojne aktivnosti protiv Izraela, ali i političkih protivnika u Libanonu vjerojatno financira i krijumčarenjem droge u Europu, piše njemački tjednik Der Spiegel pozivajući se na njemačke policijske krugove.

"Sumnja u povezanost Hezbolaha s krijumčarskim poslovima u Europi prvi put se pojavila 2008. kada je u frankfurtskoj zračnoj luci kod četvorice Libanonaca pronađeno 8,7 milijuna eura", citira Der Spiegel djelatnike njemačke carine i Saveznog ureda za borbu protiv kriminala (BKA).

Na novčanicama su se nalazili tragovi kokaina i otisci prstiju jednog poznatog nizozemskog krijumčara. Daljnja istraga dovela je do uhićenje nekoliko Libanonaca nastanjenih u Njemačkoj koji su za Libanon preko njemačkih zračnih luka redovito krijumčarili velike količine gotovine zarađene trgovinom drogom.

Primatelj novca u Bejrutu je u bliskom kontaktu sa šefom Hezbolaha Hasanom Nasralahom, piše njemački list.

Istraga je isto tako pokazala da su dvojica članova obitelji nastanjene u Njemačkoj sudjelovala u vojnoj izobrazbi u jednom od Hezbolahovih tabora u Libanonu. (hina/metro-portal)

09.01.2010. 15:05:13
http://metro-portal.hr/hezbolah-se-financira-i-krijumcarenjem-droge/30325/