Metro-portal.hr

objavljeno 03.02.2010. 16:18:59
BIJEG OD ODGOVORNOSTI

Henry Paulson optužuje Rusiju za financijsku krizu

Prema Paulsonovoj izjavi Rusija je s Kinom dogovorila rušenje američkog sektora nekretnina netom prije nastupanja recesije

Henry Paulson
Henry Paulson (Getty Images)

Bivši američki ministar financija Henry Paulson u svojim je nedavno izdanim memoarima optužio Rusiju za pokušaj potkopavanja američke ekonomije netom prije udara globalne recesije.

Paulson navodi kako je službena Moskva Kini predstavila plan kojim se najvećim američkim tvrtkama za trgovinu hipotekama trebalo srušiti tržišnu vrijednost manipulacijom dionica, javljaju ruski mediji.

Bivši ministar Paulson jedno je od najpoznatijih lica koje se povezuje s globalnom financijskom krizom pa se pretpostavlja kako u memoarima pokušava prebaciti ili barem podijeliti odgovornost za svoje postupke s još nekime.

Glavni financijski autoritet moskovske menadžerske škole Skolkovo Vladimir Ismailov komentirao je kako su Paulsonove tvrdnje u najmanju ruku sumnjive i to ponajviše zbog vremena kada je Rusija navodno pokrenula takav plan.

"Tijekom perioda koji spominje Henry Paulson Rusija je bila u jeku krize i sukoba s Gruzijom te je to bila glavna preokupacija Kremlja", rekao je Ismailov.

Jasno je da premijer Vladimir Putin u tom periodu nije zaboravio pratiti ekonomsku situaciju i dinancijska tržišta, ali malo je vjerojatno kako mu je tada glavna preokupacija bilo rušenje financijskog sustava SAD-a, dodao je Ismailov napomenuvši kako nije čudno da Paulson pokušava skrenuti fokus sa sebe s obzirom na njegovu ulogu u ekonomiji SAD-a.

S druge strane, Ivan Eland, viši član američkog Independent Institutea kaže kako glavnina problema uopće nije u pitanju je li postojao 'tajni plan', nego u činjenici što si je SAD uopće dopustio da se nađe u situaciji u kojoj je takav plan, ako je postojao, bilo moguće provesti.

"Uobičajeno je da države igraju takve male igre, bilo da se radi o pograničnim sukobima ili ekonomskim sabotažama. No, pitanje je zašto se SAD našao u ranjivoj poziciji. Institucije i organizacije koje su navodno pogođene tim planom bile su u katastrofalnom stanju, a Busheva administracija koja je to znala nije učinila ništa po tom pitanju. To nas je dovelo u ranjivu poziciju koju je mogao iskoristiti bilo tko", kaže Eland.

Međunarodni i kineski stručnjak Andrew Leung pak smatra kako bi, iako ne postoji način da se provjeri jesu li Paulsonove optužbe valjane, one ipak mogle biti istinite.

"Ne bi me iznenadilo kada bi optužbe barem dijelom bile istinite zbog vrlo loših odnosa između Rusije i SAD-a upravo zbog situacije oko Gruzije. No, postoji i problem, a to je da bi u slučaju provedbe takvog plana Kina bila prva koja bi osjetila negativne posljedice jer ima vrlo mnogo investicija u SAD-u koje predstavljaju velik postotak njenih vanjskih monetarnih rezervi", zaključio je Leung.

03.02.2010. 16:18:59
http://metro-portal.hr/henry-paulson-optuzuje-rusiju-za-financijsku-krizu/32108/