Metro-portal.hr

objavljeno 04.07.2011. 20:37:00
MISTERIJ

Hemingway počinio samoubojstvo zbog FBI-a?

Bliski prijatelj poznatnog pisca i nobelovca tvrdi kako se Hemingway prije smrti žalio da ga prate savezni agenti i čine mu pakao od života

Fotografija vijesti

Bliski prijatelj Ernesta Hemingwaya, Aaron Hotchner, tvrdi kako je samoubojstvo slavnog pisca posljedica nervoze koju je američki nobelovac osjećao zbog toga što ga je nadzirao FBI zbog veza s Kubom, prenosi Hina.

Hotchner, američki izdavač, romanopisac, dramatičar i biograf, izjavio je kako danas vjeruje da je to što je FBI nadzirao poznatog Nobelovca "značajno pridonijelo njegovu nemiru i samoubojstvu" prije 50 godina.

U članku za list New York Times, Hotchner priznaje kako je bio "žalosno pogrešno procijenio" prijateljev strah od saveznih istražitelja, koji je još godinama nakon njegove smrtni odbacivan kao posljedica paranoidnih obmana.

No, FBI je objavom svojeg dosjea o Hemingwayu na 127 stranica 1983. potvrdio da je tog nadzora doista bilo.

Hotchner tvrdi kako se Hemingway neposredno prije samoubojstva 1961. u dobi od 61 godine žalio da ga savezni agenti prate i čine mu pakao od života. "To je najgori mogući pakao. Užasan pakao. Sve se prisluškuje. Ne mogu koristiti telefon, presreću mi poštu", kazao je tako jednom prilikom Hemingway.

"U godinama nakon njegovog samoubojstva pokušao sam umanjiti važnost Ernestovog straha od FBI-ja, što je moja žalosna pogrešna procjena, s obzirom na činjenicu postojanja FBI-jevog dosjea. Danas vjerujem da je istinski osjećao da ga nadziru, i da je to značajno pridonijelo njegovom nemiru i samoubojstvu", kaže Hotchner.

04.07.2011. 20:37:00
http://metro-portal.hr/hemingway-pocinio-samoubojstvo-zbog-fbi-a/60945/