Metro-portal.hr

objavljeno 23.10.2019. 14:15:00
PREDSTAVE

Hedda Gabler Kazališta Hotel Bulić premijerno u Tvornici

Premijera će se održati 5.11. u 20 sati u Tvornici kulture, Šubićeva 2 u Zagrebu

Hedda Gabler
Hedda Gabler (Arhiva)

Novi je projekt Kazališta Hotel Bulić predstava Hedda Gabler u režiji Senke Bulić. Premijera će se održati 5.11. u 20 sati u Tvornici kulture, Šubićeva 2 u Zagrebu.

U svijetu klasičnih ženskih dramskih likova, karakter Hedde Gabler je poput sfinge. Ona je enigma, i taj misterij koji do danas sadrži njezin lik razlogom je što je "Hedda Gabler" Ibsenovo najizvođenije djelo na svjetskim pozornicama.

I koju god interpretaciju i motivaciju iznađemo i odlučimo je slijediti, uvijek ostaje nešto duboko, u nekom sloju ispod, što izmiče. Jedino nas možda još Medejina dramska situacija stavlja u tu poziciju gdje uvijek ostaje lebdjeti nešto neobjašnjivo, izvan izmičući našem dosegu.

No, Hedda Gabler je zasigurno najmoderniji kasični dramski ženski lik s kojim senzibilitet našeg vremena najbliže korespondira. Njezina egzistencija na sceni je veliki, munchovski krik za intenzitetom i konstanta njegovog izmicanja, i odvija se takvom brzinom akcije koju kao svoj prirodni ritam prepoznaje tek naše vrijeme. Mnogi su bitni motivi koji je čine izrazito suvremenim dramskim likom i interesom. Njezina subverzija vrlo je suvremena, a filozofija dosade doima se kao aktualni i akutni hitni slučaj.

Henrik Ibsen - Hedda Gabler

režija: Senka Bulić
dramaturgija: Vesna Đikanović
glazba: Tomislav Ćurković
kostimografija: Oliver Jularić
scenografija: Silvio Vujičić
oblikovanje svjetla: Tomislav Maglečić
oblikovanje tona: Branimir Božak / Ivan Biondić

igraju: Lucija Šerbedžija, Barbara Prpić, Paško Vukasović, Jure Radnić, Dado Ćosić

23.10.2019. 14:15:00
http://metro-portal.hr/hedda-gabler-kazalista-hotel-bulic-premijerno-u-tvornici/121476/