Metro-portal.hr

objavljeno 26.05.2014. 08:32:00
IZBORI

HDZ ulovio i šesti mandat, Savez za Hrvatsku izvisio

HDZ već traži izvanredne izbore, kao i Le Pen u Francuskoj, a Mađarska i Grčka drhte zbog snage ekstremne desnice

Šuica bi odmah sve moguće izbore
Šuica bi odmah sve moguće izbore (Arhiva)

HDZ je s partnerima ipak osvojio i šesti mandat u noćnom prebrojavanju zadnjih glasova, što je Savez za promjene izbacio s liste europarlamentaraca, SDP i partneri ostali su na četiri, a posljednje mjesto pripalo je ORaH-u Mirele Holy.

Hrvatsku će u Europskom parlamentu sa HDZ-ove liste predstavljati predsjednica HSP dr. Ante Starčević Ruža Tomašić, Andrej Plenković, HSS-ovka Marijana Petir, Dubravka Šuica, Ivana Maletić i Davor Ivo Stier.

Sa SDP-ove liste u parlament odlaze Tonino Picula, Biljana Borzan, Jozo Radoš i Ivan Jakovčić.  ORaH-ov zastupnik će biti Davor Škrlec

Zanimljivo je da su otprilike slični i rezultati na Forumu u temi Za koga ste glasali na EU izborima u kojoj se razvila prilično oštra diskusija kojoj se dobro pridružiti.

U cijeloj Europi desnica je odnijela izborne pobjede, negdje tako uvjerljivo da se, kao u Francuskoj, traži raspuštanje parlamenta i izvanredni izbori, kako je u izbornoj noći jasno i glasno zatražila Marine Le Pen, čelnica sada najjače francuske stranke.

I Nigel Farage i njegov UKIP napravili su dar-mar na britanskim izborima pobijedivši s najviše glasova, 27.5 posto što im je donijelo 23 zastupnika u EU parlamentu, dok su drugi bili Laburisti s 25 posto glasova i 18 zastupnika, tek nijansu više od Torijevaca koji imaju isti broj zastupnika. Zeleni su potukli liberalne demokrate u borbi za četvrto mjesto. Danas se očekuju potpuni rezultati iz Škotske gdje se Farageu predviđa još jedno zastupničko mjesto.

Ekstremna desnica sjajno je prošla u Mađarskoj i Grčkoj, gdje su Jobbik i Zlatna zora postale respektabilne političke snage, no u EU parlamentu nitko ne želi surađivati s njima, a kako nema velike šanse niti za suradnju Faragea i Le Pen, tradicionalne konzervativne stranke imat će većinu. 

Ovako bi trebao izgledati EU parlament:

Sastav EU parlamenta

26.05.2014. 08:32:00
http://metro-portal.hr/hdz-ulovio-i-sesti-mandat-savez-za-hrvatsku-izvisio/85222/