Metro-portal.hr

objavljeno 25.09.2010. 19:55:44
KRITIKA NA KRITIKU

HDZ: Program SDP-a prepun je fraza

Neistina je da je Hrvatska toliko depresivna koliko SDP nastoji prikazati, uporno tvrde HDZ-ovci

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dragan Matic / Cropix)

Potpredsjednik vlade i HDZ-a Ivan Šuker ocijenio je da danas predstavljeni gospodarski program SDP-a nije donio konkretne mjere, nego samo puke fraze.

Od "kukuriku" koalicije danas se nije čulo ništa konkretno, čulo se samo puno pukih fraza bez konkretnih mjera, a SDP-ovcima bi bilo bolje da su pročitali vladine mjere gospodarskog oporavka pa bi vidjeli da se puno onoga o čemu su danas govorili već provodi, rekao je Šuker na konferenciji za novinare, komentirajući SDP-ov gospodarski program predstavljen na stranačkoj konvenciji.

>>Gospodarski oporavak i 80.000 novozaposlenih do 2013.

Zajedno s ministrom gospodarstva Đurom Popijačem, Šuker je u središnjici HDZ-a poručio kako stanje u Hrvatskoj nije tako depresivno kakvim ga nastoji opisati SDP. Oporbi zamjera što nisu dali konkretan model gospodarskog razvoja Hrvatske, koji bi zamijenio potrošeni model rasta baziranog na državnim investicijama.

"Obećanje o 80 tisuća novozaposlenih je fraza koju smo mogli čuti prije devet godina, samo tada je bilo 200, a sada je 80 tisuća, valjda zbog lošeg iskustva što nisu uspjeli zaposliti 200 tisuća nego su nezaposlenost digli na 400 tisuća", rekao je Šuker.

Đuro Popijač dodao je kako je "neistina da je Hrvatska toliko depresivna koliko SDP nastoji prikazati". Naglasio je da vlada svakodnevno kontaktira s investitorima i pokušava brzo i efikasno "uklanjati barijere koje su im na putu". "Hrvatska živi, naše gospodarstvo ima teškoća, ali je izuzetno vitalno i aktivno te svakodnevno napreduje", poručio je Popijač.

"Čudna matematika SDP-a"

Kazao je da SDP-ova predviđanja gospodarskog rasta nisu velika i optimistična kao što su ranije govorili.

"Iz fiskalne projekcije koja će biti predstavljena idući tjedan vidjet ćete da ovih 4 posto rasta do 2013. nije nešto revolucionarno ni veliko, nego posljedica onoga što će se u Hrvatskoj događati do kraja ove i početkom slijedeće godine, a za što je osnovni preduvjet ono što je vlada predstavila u četvrtak", dodao je.

Komentirajući SDP-ova obećanja o manjem poreznom opterećenju građana, Šuker je upozorio da poreze diktiraju proračunski rashodi, a SDP-ovce je optužio da s jedne strane predlažu smanjenje prihoda, a s druge strane povećanje rashoda, što je, kaže, "poprilično čudna matematika".

"Kako gospoda iz SDP-a zamišljaju uvođenje reda u javne financije najbolje pokazuje činjenica da su jučer smijenili svoga financijaša koji ih je ostavio u velikim gubitcima", ustvrdio je Šuker te dodao da mu je "čudna i izjava jednog od čelnika koji govori o tome da se javna uprava i sudstvo ne bi trebali uplitati u neke stvari u državi". "To je direktna poruka da je on protiv vladine oštre i nesmiljene borbe protiv korupcije", smatra Šuker.

"Vrh kriminalne organizacije"

Komentirajući izjavu SDP-ovca Željka Jovanovića da je "vrh HDZ-a kriminalna organizacija", Šuker je kazao kako SDP uvijek u nedostatku argumenata iznosi takve kvalifikacije.

"Oni su u trenutku stvaranja hrvatske države rekli da je HDZ stranka opasnih namjera, ali istovremeno ne žele vidjeti probleme u svojim redovima. Volio bih vidjeti koliko bi bilo novinskih napisa i emisija da se neki HDZ-ovac vozio na Brijunima vojnim brodom, da je koristio hotel na račun nekog drugog", rekao je Šuker. Dodao je kako je riječ o zastupniku koji "godinama 'šamara' HDZ-ovce pričajući svašta, a na kraju je pokazao da zaboravlja platiti račune i ljetuje o trošku poreznih obveznika".(hina/metro-portal)

25.09.2010. 19:55:44
http://metro-portal.hr/hdz-program-sdp-a-prepun-je-fraza/48671/