Metro-portal.hr

objavljeno 26.05.2014. 14:46:00
FIJASKO

HDZ pobijedio u 16 županija, SDP u samo četiri

Koalicija predvođena HDZ-om osvojila je na izborima za Europski parlament najviše glasova u Gradu Zagrebu, 16 županija i inozemstvu, dok je SDP-ova koalicija pobijedila u četiri županije

SDP je pretrpio težak poraz
SDP je pretrpio težak poraz (Wikipedia)

Koalicija predvođena SDP-om osvojila je najviše glasova u Varaždinskoj, Primorsko-goranskoj, Istarskoj i Međimurskoj županiji, dok je u svim ostalima pobijedila koalicija HDZ-HSS-HSP AS-BUZ-ZDS-HDS.

Nakon duljeg vremena HDZ-ova desna koalicija pobijedila je i u Zagrebu, gdje je osvojila gotovo 37 posto glasova, naspram 30 posto glasova za lijevu SDP-ovu koaliciju. 

Osim te dvije koalicije izborni prag od pet posto u gradu Zagrebu i većini županija prešli su ORaH i Savez za Hrvatsku, dok je Laburistima to uspjelo u četiri županije.

ORaH Mirele Holy u Zagrebu je dobio gotovo 14 posto glasova dok je Savez za Hrvatsku (HDSSB-ABH-A HSS-HRAST-HSP-HZ-OS-ZZH) osvojio 7,4 posto.

HDZ i njegovi koalicijski partneri najbolje rezultate ostvarili su tradicionalno u Ličko-senjskoj županiji (58 posto), Virovitičko-podravskoj (54 posto), Brodsko-posavskoj (53 posto), Vukovarsko-srijemskoj (52 posto) te Požeško-slavonskoj i Zadarskoj (51 posto). U ostalim županijama desna koalicija dobila je između 40 i 50 posto glasova.

SDP-ova koalicija (SDP-HNS-IDS-HSU) najbolje rezultate ostvarila je u Istarskoj (60 posto), Primorsko-goranskoj (41 posto), Varaždinskoj i Međimurskoj županiji (36 posto).

Iza dviju najjačih koalicija treći po broju glasova Orah se smjestio u 11 županija i gradu Zagrebu, dok je Savezu za Hrvatsku to uspjelo u sedam županija, uglavnom u Slavoniji te u inozemstvu. Hrvatski laburisti treće mjesto po broju glasova ostvarili su samo u Međimurskoj županiji, dok u Ličko-senjskoj županiji nitko osim HDZ-ove i SDP-ove koalicije nije prešao izborni prag.

26.05.2014. 14:46:00
http://metro-portal.hr/hdz-pobijedio-u-16-zupanija-sdp-u-samo-cetiri/85237/