Metro-portal.hr

objavljeno 19.05.2010. 16:43:34
PETORICA VELIČANSTVENIH

HDZ-ovci: Mesić se više držao Ustava nego Josipović

Iako im ni Mesićevi komentari nikad nisu previše odgovarali, Josipović se Šeksu, Hebrangu, Jarnjaku, Bačiću i Matušiću još manje sviđa

Šeks Jarnjak HDZ
Šeks Jarnjak HDZ (Goran Mehkek/Cropix)

Petorica vodećih HDZ-ovih dužnosnika prozvali su danas predsjednika Republike Ivu Josipovića da je kritikama na račun HDZ-ovih zastupnika i vrha stranke, na poticaj "loših savjetnika", izišao iz okvira svojih ustavnih ovlasti, za razliku od bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, koji se, tvrde, "u većoj mjeri držao Ustava".

"Rijetke su bile situacije, osim u kampanjama, u kojima je Mesić išao u komentare prema Saboru i zastupnicima ili da nekoga kritizira s naznakom njegove pripadnosti", rekao je potpredsjednik HDZ-a Vladimir Šeks na konferenciji za novinare u Saboru.

Šeks smatra da je Josipović, prozivajući HDZ-ove dužnosnike da su izvršili pritisak na Hrvatsku odvjetničku komoru, izišao iz okvira ustavnih ovlasti predsjednika i sustava parlamentarne demokracije. Tvrdi da bi takav istup predsjednika protiv članova parlamenta ili čelnika neke stranke u zemljama s dugom demokratskom tradicijom bio skandal.

"Nije u skladu s ustavnim ovlastima da Predsjednik kritizira i raspravlja o političkom djelovanju zastupnika u Saboru, a isto tako nema pravo raspravljati i politizirati o političkom djelovanju čelnika bilo koje stranke. To je izvan njegovih ovlasti i uzusa parlamentarne demokracije", rekao je Šeks. Ocijenio je da je riječ o "pokušaju tihe revizije Ustava", a na pitanje što je predsjednika potaknulo na takav istup, ocijenio je da je riječ o "lošem savjetu".

"Mislim da ima loše savjetnike", rekao je Šeks, a o kojem je savjetniku riječ nije htio nagađati, jer je "tamo brzopotezno prodefilirao popriličan broj savjetnika".

Šeks kaže da mu nije namjera otvarati sukob s predsjednikom, nego da je riječ o "krajnje dobronamjernom skretanju pozornosti da jedan dio političkog miljea to doživljava kao strančarenje i držanje štange jednoj stranci".

"Strančarenje" HDZ-ovci iščitavaju iz činjenice da Josipović nije reagirao kad su SDP-ovi dužnosnici javno napadali čelnike MUP-a i policije.

I drugi HDZ-ov potpredsjednik Andrija Hebrang smatra da Josipović nije dobro proučio Ustav. "Obećavao nam je novu pravednost, a postupa po staroj pravednosti, koja je vrijedila od 1945. do 1990.", rekao je Hebrang. Kazao je, ipak, da se Josipović još dobro ne snalazi u politici te da mu "treba dati vremena da nauči kako nastupati u inozemstvu, da Hrvatska nije bila agresor u BiH, kako surađivati s vladom i da se ne smije vršiti pritisak na HOK".

Njegov kolega Ivan Jarnjak ponovio je da je u Bleiburgu bio kao izaslanik Sabora te da je primjedbe na saborsko pokroviteljstvo nad tom komemoracijom Josipović trebao iznijeti dok je bio u saborskim klupama.

"Nitko u ovoj zemlji, pa ni predsjednik, nema pravo postavljati pitanje što negdje radi potpredsjednik Sabora", kazao je Jarnjak te upitao bi li za odlazak nekuda izaslanik Sabora trebao pitati predsjednika. "E, ne bu išlo", poručio je.

Glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić još jednom je odbacio Josipovićevu tvrdnju da su "HDZ-ova tri tenora" isprovocirali HOK-ov disciplinski postupak protiv odvjetnika Ante Nobila.

"Samo smo upozorili na Nobilov neprimjeren pritisak", rekao je Bačić, dodajući kako "nije čuo da Josipović dao ikakvu izjavu kad su SDP-ovi čelnici grubo nasrtali na čelnike pravosudnih tijela i policije".

"Je li pritisak to što je Josipović primio generala Miličevića dan prije nego što je svjedočio u slučaju protiv Rončevića, i to u društvu SDP-ova predsjednika Istražnog povjerenstva za taj slučaj", upitao je.

Glasnogovornik Kluba Frano Matušić kazao je da je predsjednik i činjenično pogriješio jer trojica HDZ-ovih dužnosnika "nisu tenori nego baritoni".

"Predsjednik se zanio u ulozi predsjednika, ali i skladatelja. To su baritoni, koji neće pjevati ono što on napiše", poručio je. (hina/metro-portal)

19.05.2010. 16:43:34
http://metro-portal.hr/hdz-ovci-mesic-se-vise-drzao-ustava-nego-josipovic/40408/