Metro-portal.hr

objavljeno 18.04.2010. 15:17:20
OSJEČKO-BARANJSKI HDZ:

Josipović mora poštivati Deklaraciju o Domovinskom ratu

Dio govora predsjednika Josipovića u Parlamentu BiH u kojem se tvrdi da je RH svojom politikom u 1990-ima doprinijela politici koja je požnjela rat zasmetao je mnogima

(Vlado Kos/CROPIX)
Županijski odbor HDZ-a Osječko-baranjske županije u svom današnjem priopćenju za javnost poziva predsjednika Republike Hrvatske Ivu Josipovića "da ne iskače iz ustavnih ovlasti predsjednika Republike, te da poštuje Deklaraciju o Domovinskom ratu".

Deklaracija, usvojena u Hrvatskom saboru 2000. za vrijeme koalicijske vlasti predvođene Ivicom Račanom, između ostalog govori kako je "Hrvatska vodila pravedan, legitiman, obrambeni i oslobodilački, a ne agresivni i osvajački rat prema bilo kome i obvezuje sve dužnosnike i sva državna tijela RH, pa i predsjednika RH da na navedenim načelima štite temeljne vrijednosti i dostojanstvo Domovinskog rata, kao zalog naša civilizacijske budućnosti", stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Tomislav Ivić, koji je i ministar hrvatskih branitelja.

Navodi se da se priopćenje odnosi na "dio govora predsjednika Josipovića u Parlamentu BiH u kojem se tvrdi da je Republika Hrvatska svojom politikom u devedesetim godinama doprinijela politici koja je požnjela rat, smrt i sakaćenje stotina tisuća, dovela do milijune raseljenih, uništenih gospodarstava i obitelji".

Osječko-baranjski HDZ ističe da "jednako kao i Predsjedništvo HDZ-a najoštrije odbacuje svaki pokušaj relativizacije krivnje Miloševićevog režima, prešućivanje njegove genocidne politike, te izjednačavanje žrtve i agresora pod izlikom da su zločini počinjeni na svim stranama".

Županijski odbor HDZ-a daje punu potporu predsjednici HDZ-a i Vlade Jadranki Kosor i u potpunost podržava zaključke i priopćenje za javnost Predsjedništva HDZ-a od 16. travnja vezano za govor hrvatskog predsjednika u Parlamentu BiH, stoji u priopćenju.

18.04.2010. 15:17:20
http://metro-portal.hr/hdz-obr-napad-na-josip/38122/