Metro-portal.hr

objavljeno 24.01.2010. 17:33:52
GLAVAŠ I ŠIŠLJAGIĆ

HDSSB se protivi izmjeni zakona o prebivalištu

Predložene zakonske izmjene uzrokovat će masovno iseljavanje Hrvata iz BiH, smatra HDSSB

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix)

Predsjedništva Zajednice udruga Hrvatskog demokratskog sabora Slavonije i Baranje te političke stranke Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB) oštro se protive predloženim izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu građana, a protive se i prijedlogu Vlade da se Mladen Bajić po treći put izabere na dužnost glavnog državnog odvjetnika RH.

U priopćenju za javnost sa današnje sjednice dvaju predsjedništava održane u Drinovcima u BiH, kaže se da predložene izmjene i dopune Zakona o prebivalištu i boravištu građana HDSSB drži "odmazdom HDZ-ove Vlade prema 11. izbornoj jedinici" iz razloga što birači nisu podržali HDZ-ova kandidata na proteklim predsjedničkim izborima.

HDSSB smatra da će predložene zakonske izmjene "uzrokovati masovno iseljavanje Hrvata iz BiH", što će hrvatski narod od konstitutivnog naroda u toj zemlji, svesti na status nacionalne manjine.

Predloženi zakonom praktično se ukida mogućnost dvojnog prebivališta.

HDDSB se protivi prijedlogu o ponovnom izboru Mladena Bajića za glavnog državnog odvjetnika jer je, kako se navodi, Bajić u protekla dva mandata pokazao da "nije u stanju nadvladati poslušnički model rada prema vladajućoj garnituri".

"Nije procesuirao kriminal i korupciju jer se skrivao iza političkog moćnika Ive Sanadera", a sada "pod dirigentskom palicom premijerke i dalje zadržava model neprocesurianja nedodirljivih političkih likova", kaže se u priopćenju koje potpisuju predsjednik Zajednice udruga HDSSB-a Branimir Glavaš i predsjednik stranke HDSSB Vladimir Šišljagić.

Branimir Glavaš, nepravomoćno osuđen u tzv. slučajevima "garaža" i "selotejp" na deset godina zatvora zbog ratnih zločina u Osijeku 1991., prije izricanja prvostupanjske presude zagrebačkoga Županijskog suda pobjegao je u Bosnu i Hercegovinu i živi u Drinovcima. Zahvaljujući državljanstvu i te zemlje bio je odbijen zahtjev hrvatskih vlasti za njegovim izručenjem. (hina/metro-portal)

24.01.2010. 17:33:52
http://metro-portal.hr/hdssb-se-protivi-izmjeni-zakona-o-prebivalistu/31341/