Metro-portal.hr

objavljeno 26.05.2010. 21:46:00

HBOR u petak održava 4. aukciju za model A

Ukupan iznos aukcije je 200 milijuna kuna i ona će se održati samo za kredite s ročnošću od tri godine

(Dragan Matić/CROPIX)
Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) će u petak, 28. svibnja održati četvrtu aukciju za model A, odnosno za dodjelu kvota kredita za provedbu programa kreditiranja obrtnih sredstava, a ukupan iznos te aukcije je 200 milijuna kuna.

Prema pozivu bankama za sudjelovanje u aukciji, koji je HBOR objavio na svojim internet stranicama, četvrta će se aukcija za model A održati samo za kredite s ročnošću od tri godine. Banke će na dan aukcije, 28. svibnja slati ponude putem elektronske pošte na namjensku e-mail adresu HBOR-a od 9 do 14 sati, a od 14 do 15 sati šifre za njihovo otvaranje. Nakon aukcije, HBOR ima rok od tri radna dana da izabere najbolje ponude.

U aukciji HBOR-a mogu sudjelovati samo poslovne banke koje su odobrile kreditna sredstva HBOR-u za provedbu programa, odnosno koje sudjeluju u klupskom kreditu, a prednost u dobivanju kvote kredita imaju banke koje ponude nižu kamatnu maržu.

HBOR u kreditima namijenjenim programu kreditiranja obrtnih sredstava sudjeluje sa 40 posto, a preostalih 60 posto udio je banaka i o marži banaka na njihov udio u kreditu ovisi i kamatna stopa za krajnje korisnike kredita.

U prve dvije aukcije za model A, odnosno program kreditiranja obrtnih sredstava HBOR je išao s iznosima od po 200 milijuna kuna i obje su se odnosile na kredite ročnosti tri godine, dok je u trećoj aukciji, uz kredite ročnosti tri godine, HBOR išao i s kreditima ročnosti jedne godine. Ukupan iznos treće aukcije bio je 250 milijuna kuna od čega se 200 milijuna kuna odnosilo na kredite ročnosti tri godine, a kreditna kvota za kredite ročnosti jedne godine bila je 50 milijuna kuna. (hina/metro-portal)

26.05.2010. 21:46:00
http://metro-portal.hr/hbor-u-petak-odrzava-4-aukciju-za-model-a/41017/