Metro-portal.hr

objavljeno 12.08.2017. 12:44:00
MA DA?

HBO pokušava podmititi hakere?

Kao pokazatelj dobre vjere s naše strane, spremni smo se obvezati isplati vam iznos od 250 tisuća dolara čim nam ustupite potrebni račun, poručili su hakerima

Hakeri su ugrozili HBO
Hakeri su ugrozili HBO (Arhiva)

HBO je navodno ponudio 250 tisuća dolara grupi hakera koja je srušila njihove servere, a sudeći prema snimkama zaslona online razgovora koji su objavili sami hakeri.

Viši potpredsjednik tvrtke ponudio je 27. srpnja novčanu nagradu onima koji su otkrili slabosti u HBO mreži.

Iako nema načina da se potvrdi autentičnost e-maila s njegovom ponudom ili sazna je li izmijenjen, jasno je kako je spomenuta snimka podijeljena s iste email adrese koju su hakeri ranije koristili za širenje ukradenih podataka, prenosi Guardian.

U poruci višeg potpredsjednika stoji kako već nekoliko dana rade na proučavanju materijala koje su hakeri učinili dostupnim te moli da im u duhu suradnje produže rok za isplatu za tjedan dana.

"Kao pokazatelj dobre vjere s naše strane, spremni smo se obvezati isplati vam iznos od 250 tisuća dolara čim nam ustupite potrebni račun."

Ponuda je možda bila samo pokušaj dobivanja vremena, a ne prava inicijativa za plaćanjem nagrade hakerima. HBO je tako bio bez napada četiri dana nakon što je ponuđena nagrada.

Podsjetimo, hakeri su javnosti učinili dostupnim epizode Game of Thrones i još dvije neobjavljenje epizode Ballers i Room 104, objavivši ih na internetu. Tjedan dana nakon što je HBO ponudio novčanu nagradu, 3. kolovoza, hakeri su poslali više dokaza o hakiranim materijalima i tvrdili da imaju pristup cijelom online sustavu tvrtke, a što su negirali u HBO-u.

Hakeri su tada objavili osobne detalje nekih od glumaca iz Game of Thrones, uključujući njihove e-mail adrese i telefonske brojeve, te druge e-mail poruke i povjerljive datoteke iz HBO-a.

Inače, novčane nagrade za hakere su postale uobičajena pojava, a cilj im je potaknuti treće strane da otkriju i prijavljuju slabosti u sigurnosnim online sustavima pojedinih tvrtki kako bi se iste mogle ispraviti te spriječiti prodavanje informacija do kojih hakeri uspiju doći.

12.08.2017. 12:44:00
http://metro-portal.hr/hbo-pokusava-podmititi-hakere/106689/