Metro-portal.hr

objavljeno 10.01.2010. 09:35:14
GAME CHANGE

Harry Reid ispričao se Obami zbog rasističke primjedbe

Vođa senatske većine Obamu je nazvao svjetloputim i bez crnačkog naglaska no, predsjednik je ispriku odmah prihvatio

(Getty Images)

Vođa demokratske senatske većine Harry Reid ispričao se u subotu navečer američkom predsjedniku Baracku Obami za rasističku primjedbu koju je izrekao tijekom predizborne kampanje.

Dvojica američkih novinara, Mark Halperin iz Timea i John Heileman iz New York Timesa, u subotu su predstavili zajedničku knjigu "Game Change" posvećenu predsjedničkoj kampanji 2008. godine. U njoj navode kako je Reid, senator iz Nevade i inače snažni zagovornik novog američkog predsjednika, u jednom privatnom razgovoru rekao kako je Obama "svjetloput" i "bez crnačkog naglaska".

Reid se nije ni pokušao opravdati nego se odmah ispričao. "Duboko žalim zbog tako jadnog izbora riječi. Iskreno se ispričavam svim Amerikancima, posebno svim Afroamerikancima za svoje neprilične komentare", priopćio je senator.

Obama je na to reagirao izjavom kojom je prihvatio ispriku. "Harry Reid me nazvao i ispričao se za nesretni komentar koji je danas objavljen. Prihvatio sam ispriku bez ikakve sumnje jer Harryja znam godinama, vidio sam njegovo vodstvo u socijalnim pitanjima i pravdi i znam kakav je u srcu. Ova je priča za mene završena", poručio je Obama.

Reid (70), vođa je senatske većine i imao je ključnu ulogu u nedavnom prihvaćanju Obamine zdravstvene reforme u Kongresu. Međutim, u studenome ove godine u njegovoj matičnoj državi ga očekuje teška bitka za reizbor u Senat. (hina/metro-portal)

10.01.2010. 09:35:14
http://metro-portal.hr/harry-reid-ispricao-se-obami-zbog-rasisticke-primjedbe/30353/