Metro-portal.hr

objavljeno 08.04.2010. 07:30:00
KRUNA SEZONE

Hamlet premijerno izveden u splitskom HNK

Naslovnu ulogu danskog kraljevića Hamleta igrao je mladi glumac splitskog HNK-a Mijo Jurišić

(Jadran Babic / CROPIX)

Shakespeareova tragedija "Hamlet" u režiji ruskog redatelja Aleksandra Ogarjova, koju je ravnateljica Drame nazvala krunom ovosezonske dramske produkcije, premijerno je izvedena u srijedu navečer u splitskom HNK.

Publika je nakon troipolsatne predstave protagoniste nagradila višeminutnim pljeskom.

Ravnateljica Drame splitskog HNK Dubravka Lampalov rekla je kako je predstava "Hamlet" kruna ovosezonske dramske produkcije te kazališne kuće.

U sklopu predstave na višemetarskom panou pozornice splitskog HNK korišteni su videomaterijali i s glumcima su činili dojmljivu cjelinu izvedbe "Hamleta", kapitalnog djela svjetske literature.

Motiv koji pokreće Hamleta je ljubav prema ocu, koja je "usporediva sa svemirskim konceptom ljubavi prema Ocu Nebeskom", rekao je redatelj.

"To ga transponiranje čini nadčovjekom, vanzemaljcem, opsjednutom ličnosti", dodao je Ogarjov.

Aleksandru Ogarjovu je režija "Hamleta" treći angažman u splitskom HNK gdje je prošle godine uprizorio "Zločin i kaznu" F. M Dostojevskoga, a ranije Ionescovu "Ćelavu pjevačicu". Ogarjova, učenika kultnog Anatolija Vasiljeva, smatraju nastavljačem najvrijednije tradicije ruskog teatra.

Naslovnu ulogu danskog kraljevića Hamleta igrao je mladi glumac splitskog HNK-a Mijo Jurišić, a ostale su uloge tumačili Ante Čedo Martinić, Ksenija Prohaska, Frane Perišin, Trpimir Jurkić i Anastasija Jankovska.

Veći dio mladog ansambla činili su studenti glume splitske Umjetničke akademije, a redatelj je u predstavu uveo i članove Zbora splitske Opere.

Scenografinja i kostimografkinja predstave je Vera Martinova, a autor videomaterijala koji je korišten u predstavi je video-umjetnik Dan Oki. (hina/metro-portal)

08.04.2010. 07:30:00
http://metro-portal.hr/hamlet-premijerno-izveden-u-splitskom-hnk/37371/