Metro-portal.hr

objavljeno 26.04.2017. 14:01:00
ISPROBAJTE

HAKOMetar Plus mjeri brzinu mobilnog interneta

HAKOMetar Plus korisnicima omogućava informativno mjerenje brzine i kvalitete korištene širokopojasne internetske veze te prikupljanje s tim povezanih informacija

Ne dozvolite da vas varaju
Ne dozvolite da vas varaju (Arhiva)

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) pustila je u rad HAKOMetar Plus, mobilnu aplikaciju za mjerenje brzine širokopojasnog pristupa internetu u pokretnim/bežičnim mrežama, izvijestili su u utorak iz HAKOM-a.

HAKOMetar Plus korisnicima omogućava informativno mjerenje brzine i kvalitete korištene širokopojasne internetske veze te prikupljanje s tim povezanih informacija.

Svrha aplikacije je prikazivanje transparentnih i razumljivih informacija o kvaliteti korištene mobilne internetske veze krajnjem korisniku, navodi se u priopćenju.

Iz HAKOM-a podsjećaju kako su još 2012. pustili u rad HAKOMetar, certificirani alat za mjerenje brzine širokopojasnog pristupa u nepokretnim mrežama, koji se, između ostaloga, koristi u slučajevima prigovora operatorima, a ispravno obavljena mjerenja predstavljaju dokaz u slučaju spora između korisnika i operatora.

Pomoću nove aplikacije HAKOMetar Plus mogu se testirati brzina preuzimanja i učitavanja podataka (mjerenje od poslužitelja prema korisniku i od korisnika prema poslužitelju), Ping (vrijeme odziva), snaga signala (u ovisnosti od samog uređaja i operativnog sustava) i transparentnost i kvaliteta veze.

HAKOMetar Plus je dostupan za mobilne uređaje s operativnim sustavima Android (verzija 4.0 ili novije) ili iOS (verzija 9 ili novije) te se može koristiti za testiranje pokretnih (EDGE, UMTS, HSPA, LTE) i bežičnih elektroničkih komunikacijskih mreža (WLAN).

Ta nova aplikacija uključuje i prikaz povijesti korisničkih mjerenja, mapiranje i vizualnu prezentaciju obavljenih mjerenja uz opciju filtriranja prema tipu pristupa (bežični/pokretni), parametrima testiranja, tehnologiji, statistici, operatorima i periodu, mjerenje kvalitete usluge itd.

Mjerenja putem HAKOMetra Plus predstavljaju trenutno stanje kvalitete korisničkog pristupa internetu jer se ne uzima u obzir korisničko okruženje u kojem je mjerenje pokrenuto i obavljeno.

Sukladno tome, ako se rezultat mjerenja jako razlikuje od parametara usluge koju operator oglašava, to ne znači da operator automatski ne ispunjava svoju obvezu vezano uz kvalitetu. U većini tarifa za mobilne usluge oglašavana brzina nije zajamčena, odnosno ostvariva je samo u određenim uvjetima (odgovarajuća razina signala, model uređaja te trenutna prometna opterećenost mreže).

Na slabiju kvalitetu veze mogu utjecati različiti tehnički čimbenici, kao što su udaljenost korisnika od bazne postaje/WLAN usmjeritelja, konfiguracija sustava, opterećenje kućne mreže, broj drugih aktivnih aplikacija koje su istovremeno u radu itd.

Stoga su mjerenja dobivena HAKOMetrom Plus informativnog karaktera i samo mogu ukazivati na trenutnu kvalitetu pokretnih/bežičnih mjerenja. Dakle, rezultati mjerenja putem HAKOMetar Plus aplikacije ne predstavljaju dokaz u slučaju spora, ističu iz HAKOM-a.

Aplikacija se može besplatno preuzeti s Google Play i Apple App trgovina, kao i putem HAKOM-ovih internetskih stranica.

26.04.2017. 14:01:00
http://metro-portal.hr/hakometar-plus-mjeri-brzinu-mobilnog-interneta/104565/