Metro-portal.hr

objavljeno 19.04.2010. 20:34:00
GDJE JE LOVA?

Haiti - 100 dana poslije

Unatoč rekordnim iznosima međunarodne pomoći, obnova razrušene zemlje i nacije nakon stravičnog potresa i dalje se nije daleko pomakla

(MWN London)

Suma koja je potrebna za obnovu Haitija iznosi 5.3 milijarde dolara u sljedeće dvije godine - jasno se reklo nakon razornog potresa koji je tu siromašnu zemlju pogodio 12. siječnja ove godine. Nakon dvogodišnjeg razdoblja Haiti će primiti dodatne 4.6 milijarde dolara.

Na konferenciji koja se održala u ožujku u New Yorku, SAD, Europska unija, Svjetska banka i druge međunarodne organizacije koordinirali su svoj pokušaj pomoći Haitiju za sljedećih nekoliko godina. No, potrebe te zemlje time neće završiti.

''Desetljeće je prva faza pomoći Haitiju'', kaže Mark Schneider, potpredsjednik Međunarodne krizne grupe. ''Jedna generacija je druga faza.''

Bruto domaći proizvod Haitija iznosio je 11.9 milijardi dolara, od čega je novac koji su Haićani koji žive u inozemstvu slali u Haiti iznosio 25 posto.

Odmah nakon potresa, velike su se svote novca - točna brojka je nepoznata - slile u zemlju putem mnogih svjetskih vlada i humanitarnih organizacija.

''Prerano je za reći je li pomoć urodila plodom'', kaže Arrietta Chakos, voditeljica projekta 'Acting in Time' ('Djelovati na vrijeme') s Harvarda. ''Žurna reakcija na katastrofu i uložen humanitarni trud i dalje traju. Situacija je nemoguće teška, s obzirom na golemi gubitak života i široko rasprostranjenog uništenja.''

Ipak, u nekim je područjima, kao što je lociranje žrtava pomoću novih tehnologija i ažuriranje podataka putem društvenih mreža, zabilježen tako velik uspjeh da stručnjaci sada proučavaju kako se takve usluge mogu iskoristiti u budućim katastrofama.

''A činjenica da većina žrtava dobiva hranu i sklonište bi se također trebala smatrati uspjehom'', kaže Mark Schneider. ''Plastične plahte u kojima ljudi borave nisu idealne, ali puno novca treba samo da se nešto dostavi na Haiti.''

Ipak, neki izvori tvrde da je sve moglo biti i bolje.

''Ima korupcije i rasipanja novca, posebno u distribuciji hrane. Ali to je vrlo teško pratiti jer nema službenog nadzora koliko je novca primljeno. USAID je primjer u objavljivanju kojim organizacijama je dao novac i u koje svrhe. Sve humanitarne organizacije bi trebale učiniti isto'', kaže Marilyn Allen, voditeljica Transparency Internationala u Haitiju.

Piše: Elisabeth Braw/Metro World News
19.04.2010. 20:34:00
http://metro-portal.hr/haiti-100-dana-poslije/38208/