Metro-portal.hr

objavljeno 05.05.2010. 17:27:00
KRŠENJE KOLEKTIVNOG UGOVORA

HAC radnicima duguje gotovo 3 milijuna kuna za uskrsnice

Zaposlenici su pokrenuli preko 2,100 tužbi (od 2908 zaposlenih) pa bi trošak za uskrsnice mogao višestruko porasti, upozorava sindikat

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Jakov Prkić/CROPIX)
Nezavisni cestarski sindikat priopćio je danas da izjava premijerke Jadranke Kosor na Danu poduzetnika da je HAC podmirio sve svoje obveze nije točna, jer HAC duguje svojim radnicima oko 2,9 milijuna kuna za uskrsnice koje im jamči Kolektivni ugovor.

Takva izjava navodi nas na zaključak da HAC i Vlada dug prema radnicima ne doživljavaju kao obvezu, odnosno da plaćaju samo onima koji mogu vratiti nešto od plaćenog, stoji u priopćenju sindikata.

HAC je izvođačima platio čak i 57 milijuna kuna kamata, dok dug prema radnicima ni spominje niti planira platiti. Zbog toga su radnici već pokrenuli preko 2100 tužbi (od 2908 zaposlenih), pa bi trošak za uskrsnice mogao višestruko porasti, upozorava sindikat.

Cestarski sindikat ističe da bi zbog nepoštivanja zakona netko morao odgovarati, ili premijerka koja je svojom naredbom suspendirala odredbu Kolektivnog ugovora koja obvezuje HAC na isplatu uskrsnica, ili Uprava HAC-a koja ju je poslušala. (hina/metro-portal)

05.05.2010. 17:27:00
http://metro-portal.hr/hac-radnicima-duguje-gotovo-3-milijuna-kuna-za-uskrsnice/39354/