Metro-portal.hr

objavljeno 25.01.2015. 17:49:22
BEZ ŠEĆERA

Gume za žvakanje korisne kao i dentalni konac

Jedna guma za žvakanje bez šećera iz usne šupljine može ukloniti oko milijun bakterija, što je 10% ukupne populacije mikroorganizama u slini

Reklame ipak ne lažu?
Reklame ipak ne lažu? (Shutterstock)

Gume za žvakanje bez šećera jednako su učinkovite kao i dentalni konac, a bakterije prikupljaju iz svih dijelova usne šupljine i zapravo postižu isti učinak kao nova četikica za zube, pokazalo je istraživanje provedeno u Groningenu.

Kad guma za žvakanje završi u košu, s njom odlaze i bakterije i na taj se način održava oralna higijena.

Istraživanje je provedeno na studentima dobrovoljcima podijeljenim u dvije grupe čija je zadaća bila žvakati gumu bez šećera 30 sekunda ili 10 minuta, a potom je obavljena analiza bakterija koje su se na nju "zalijepile".

Nizozemski su ih znanstvenici otkrili oko milijun, usporedivši učinkovitost gume za žvakanje s čišćenjem zuba dentalnim koncem.

Najviše se bakterija za gumu zalijepilo u prvoj fazi žvakanja, a dulje trajanje žvakanja rezultiralo je manjim brojem bakterija koje su prianjale za žvakaću gumu, prenosi list PLoS One.

"To se može objasniti smanjenjem koncentracije bakterija u slini ili pretpostavkom da ih je uništio sastojak žvakaćih guma xylitol (šećerni alkohol, zubima prijateljski sastojak guma), potom kemijski prezervativi ili pojačivači okusa koji navodno učinkovito djeluju protiv mikroba i uništavaju ih.

Studija je pokazala i da je broj bakterija koje se otplave iz usne šupljine žvakaćom gumom gotovo jednak količini koja se zadrži nakon četkanja zuba na novoj četkici, ali bez paste za zube, ili upotrebom dentalnog konca.

25.01.2015. 17:49:22
http://metro-portal.hr/gume-za-zvakanje-korisne-kao-i-dentalni-konac/89773/