Metro-portal.hr

objavljeno 01.04.2013. 14:13:00
MAŠTA RADI SVAŠTA

Gubite kilograme razmišljanjem o hrani

Znanstvenici su kao pomoć pretilim osobama razvili aplikaciju koja će ih stalno podsjećati na hranu koju su toga dana pojeli do trenutka kad ponovno sjedaju za stol

Sanjajte omiljenu hranu i jest ćete manje
Sanjajte omiljenu hranu i jest ćete manje (Arhiva)

Kad ste gladni, vjerojatno vam se pred očima počnu rojiti slike omiljene hrane, a pokazalo se da je koncentrirano razmišljanje o hrani sjajan način za mršavljenje. Prisjećanje na ukusne omiljene obroke utječe na glad i tjera nas da jedemo manje, pokazalo je istraživanje. 

Zaključak je da je koncentracija ključna za zdravu prehranu, jer u slučaju da ste rastrojeni i ne primjećujete što vam je u tanjuru u pravilu pojedete bitno više hrane. 

Rastrojenost i razmišljanje o drugim stvarima onemogućava nam da se sjetimo što smo do sada u danu pojeli, a ujedno omogućava gladi da se javi u svojoj punoj snazi. 

Smetnjama za stolom smatraju se i omiljene zabave poput slušanja radija, gledanja televizije, surfanje ili čitanja novina. Potrebno se fokusirati na svoj tanjur i hranu na njemu, a u zatomljavanju gladi pomoći će i priprema u vidu razmišljanja o omiljenim obrocima ili hrani koju smo već danas pojeli.

Znanstvenici su kao pomoć pretilim osobama razvili aplikaciju koja će ih stalno podsjećati na hranu koju su toga dana pojeli do trenutka kad ponovno sjedaju za stol. 

01.04.2013. 14:13:00
http://metro-portal.hr/gubite-kilograme-razmisljanjem-o-hrani/77358/