Metro-portal.hr

objavljeno 13.05.2016. 08:01:00
PRESLAGIVANJE

Gruzija bi htjela biti dio Zapada

Od svih zemalja na jugu Kavkaza Gruzija je najviše orijentirana prema Zapadu. To možda pokazuje i zajednička vojna vježba „Noble Partner 2016“. No, integracije ipak ne idu osobito brzo

Gruzijcima je Zapad miliji od Rusije
Gruzijcima je Zapad miliji od Rusije (Arhiva)

To je dakle taj „Joint Training And Evaluation Center" NATO-a u Gruziji: neugledni kontejneri na jednom poligonu za trening na ulazu u Tbilisi. U sobi za sastanke sjedi ministrica obrane Tinatin Kidašeli; oko nje su časnici u maskirnim odorama. Vojnici govore njemački, a mlada ministrica engleski. Časnici su školovani u Njemačkoj. Na pitanje što je bila najvažnija lekcija, jednoglasno odgovaraju: „Unutarnje vođenje". Dakle, koncept samouvjerenog, demokratski orijentiranog građanina u uniformi. To je i način na koji žele preuzeti odgovornost za svoju zemlju. Oni, kao i njihova ministrica, žele da napokon uđu u NATO.

Rusija - težak susjed

U spomenutom centru se tako nešto već isprobava, zajedno s norveškim, danskim, litavskim, švedskim, finskim i, naravno, američkim vojnicima. Riječ je o velikoj vojnoj vježbi. Od 11. do 26. svibnja će 1.300 vojnika sudjelovati u operaciji „Noble Partner 2016". Rusija je te vježbe već okarakterizirala kao provokaciju, a približavanje Gruzije zapadnom obrambenom savezu smatra prijetnjom.

Zastava EU-a već se vijori

Ministrica obrane, doduše, ne štedi žestoke izraze: „Ruska vanjska politika - to je svakodnevna agresija." Spominje separatističke regije Abhaziju i Južnu Osetiju koje zapravo pripadaju državnom području Gruzije, ali se od rata 2008. nalaze praktično pod ruskom okupacijom. „Svakog dana", kaže Kidašelijeva, „tamo uzimaju taoce". To izgleda pretjerano. Ali, Abhazija i Južna Osetija potvrđuju sliku Rusije kao teškog susjeda. „Njima ne želimo više pripadati - s njima samo želimo živjeti u miru."

Gruzijski vojnici su već dugo u misijama u inozemstvu - u Afganistanu i Maliju. Doduše, ta zemlja još nije dobila odobrenje za provedbu akcijskog plana za pristupanje NATO-u. A to je stupanj pripreme za punopravno članstvo. „Čak 75 posto naših građana je za članstvo u NATO-u, a 80 posto za EU", kaže premijer Giorgi Kvirikašvili. On nabraja sve uspjehe koje je njegova zemlja s 3,7 milijuna stanovnika već ostvarila na putu u EU: „Korupcija je prošlost, sloboda medija je zajamčena, ljudska prava se poštuju."

S tim je u pravu. I zato je maloj zemlji na Kavkazu obećano da će biti ukinute vize za njezine građane, i to na ljeto. „Za nas je to ojačanje koje je naša zemlja zaslužila."

Jedina alternativa je - strpljenje

Ali, punopravnom članstvu u EU-u Kvirikašvili zasad se može samo nadati. Pred zgradom u kojoj je njegov kabinet, pored gruzijske zastave vijori se i zastava EU-a. Kao da je Gruzija odavno članica te zajednice. Pri tome ona ima samo sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sklopljen 2014.

Malo koja zemlja na jugu Kavkaza je toliko zapadno orijentirana kao Gruzija. Malo koja zemlja iz te regije njeguje tako dobre odnose s Njemačkom. Sliku kvari organizirani kriminal. Prema spoznajama Njemačke kriminalističke službe, sve više gruzijskih bandi provaljuje u stanove po Njemačkoj. Ova služba je još 2014. upozoravala da se u Gruziji sustavno vrbuju budući članovi bandi koje kradu po Njemačkoj. Dugo je trajalo dok gruzijska vlada nije ozbiljno počela baviti se tim problemom.

Petnaestog travnja njemački i gruzijski ministar unutarnjih poslova su zajedno priopćili da je u Gruziju prisilno vraćen 21 državljanin te zemlje. „Govorimo i o gruzijskim državljanima koji čekanje na obradu zahtjeva za azilom koriste za protuzakonite aktivnosti", piše u jednom priopćenju za tisak. Sada je donesen akcijski plan kako bi se kriminalcima konačno stalo na put. Gruziji su u približavanju Zapadu potrebni strpljenje i skromnost. Premijer Kvirikašvili na to gleda opušteno - jer nema alternativu. Njegova zemlja se, kaže, još tijekom čekanja promijenila nabolje: „Ostat ćemo strpljivi."

Piše: Volker Witting/DW
13.05.2016. 08:01:00
http://metro-portal.hr/gruzija-bi-htjela-biti-dio-zapada/98103/